esmaspäev, 15. märts 2021

Positiivne

 See sõna on tänu koroonauudistele saanud uue sisu: et kui positiivne (testivastus), siis on halvasti. Aga mina tahan päriselt positiivset sõnumit jagada.

Käisin eile ITK-s vaktsiinisüsti saamas. Ja kõik sellega kaasnev oli positiivne kogemus. Nii vaktsineerimise korraldus, juurdekuuluv info kui ka süstimine ise. Probleeme ei tekitanud ka parkimine, sest tütar oli seal haiglas varem käinud ja teadis, kuidas asi käib. Ka vaktsineerimiskompleksi leidsime ilma vaevata üles, ja ekslemise puhuks varutud aega jäi tublisti üle. Seisime siis 15 minutit ühe teise hoone katusealuses, sest liiga vara ei soovitatud kohale tulla, et vältida liigset rahvakogunemist. Uue vaktsineerimise aeg anti kohe, 9.mail. Ka see on pühapäev ja siis julgen ma juba ise autoga sinna minna, sest parklates on rohkem ruumi ja tean nüüd täpselt, kuidas sinna sõita.

Meedia armastab jagada negatiivseid kogemusi, need müüvad. Ja siis ongi tulemuseks, et inimesed kardavad vaktsineerida, eriti Astra-Zeneca vaktsiiniga. Et näe, siin ja seal on esinenud kõrvalnähte või lausa mõni on ära surnud. Millest päriselt surm või terviserike põhjustatud olid, seda ajakirjandus enamasti ei lahka, või õigemini, ei teagi. Oluline info on, et see juhtus "pärast vaktsineerimist".

Mina sain eile Astra-Zeneca vaktsiini, nagu ka kõik need ligi 6000 inimest, keda sel nädalavahetusel vaktsineeriti. Muidugi ei tea ma, kuidas kõigil teistel tervis praegu on, aga minul on kõik parimas korras. Nagu ka neil minu tuttavatel, kes sel nädalavahetusel süsti said. Kui väga hoolega otsida, siis õhtul oli pea veidi uimane ja öösel ärkasin jalgade lihasevalu peale üles. Aga seda esineb mul ka muidu, niiet oleks ilmne liialdus seda vaktsiini kõrvaltoimeks pidada. Pigem on mul mure, et kuna mingeid vastureaktsioone pole, siis äkki mu organism ei hakanudki viirusega võitlema ja antikehi tootma. Olgu, see niisama naljaga öeldud, sest kes meist siin ikka immunoloogia-alane ekspert on. 

Igatahes oli mul koju jõudes väga hea tunne, et paneks lausa lipu lehvima. Seda oleks võinudki teha, sest eile oli ju ka emakeelepäev. Aga lipp oli mu naabrimehe käes ja teda polnud kodus. Seega rõõmustasin lihtsalt niisama tütrega kohvitassi taga. Ka temal on süda kergem, sest nii mina kui ta isa said vaktsineeritud. Kahe nädala pärast julgeme kõik koos lapselapse sünnipäeva tähistada.

6 kommentaari:

helle ütles ...

Kas Tuuli ja tema isa sai ka samas vaktsiini?
Mul pole siiani mingit teadet tulnud. Ootan ikka perearstilt kutset. Ehk jõuan ära oodata.

Bianka ütles ...

Tuuli on ainsana veel täiskasvanutest vaktsineerimata. Ja kuigi ta isa esialgu jäi selle nädalavahetuse vaktsineerimisajast ilma, siis ta proovis veel reede hommikul uuesti registreerida ja oligi paar vaba aega. Ilmselt mõned loobusid. Jah, sama AZ vaktsiin.

Ükskord ikka saavad soovijad vaktsineeritud. Aga kui loen, kui vaevaline perearstil on korraldada vaktsineerimist, kui ei tea, millal ja kuipalju vaktsiine saabub, siis ma ei imesta, et nad isegi ei vasta huvilistele. Sama raske on muidugi ka inimestel oodata, teadmata millal vaktsiini saab.

Kaamos ütles ...

Ni hea on lugeda, mul on hea meel su pärast!
Ise muudkui ootan veel... küll saab!

helle ütles ...

Nüüd räägitakse, et ega vaktsiin aita, ikka tuleb hoida distantsi ja maski kanda. Mu tütre pere põdes läbi - kõik olid haiged. Mina lähen süsti saama laupäeval. Samuti kampaania piires.

Bianka ütles ...

Keegi ei tea täpselt, kuipalju miski abinõu aitab. Aga kõik meetmed kokku annavad ikkagi paremaid tulemusi, kui ilma.

Helle, tore, et saad ka oma sutsu kätte. Loodame, et mingeid kõrvalnähte ei tule. Seda ma usun kindlalt, et vaktsiiniga on võimalik haigestumine kergem. See on ju oluline, ei koorma haigalasüsteemi ja endal ka pole nii vaevaline olla, kui peaksidki nakkuse saama.

helle ütles ...

Käisin pookimas laupäeval. Ootasin 1. ja 2. päeval lubatud kõrvaltoimeid. Mitte midagi muud ei tundnud kui mõningast uimasust. Süstija õde oli mu vana tuttav S-jaani päevilt ja kuna ma olin viimane tema nimistus sel päeval, siis jutustasime maast ja ilmast(lastest). Enamusel pidi süstikoht valutama või isegi tursesse minema. Otsisin ja lõpuks leidsin leukoplasti oodatust kõrgemal.
Paari nädala pärast pidid juba mingid antikehad tekkima. Järgmine suts 19. juunil.