esmaspäev, 1. märts 2021

Miks?

 Enda arust saan ma arvutitega päris hästi läbi ja suudan sättida-seadistada asjad mõistusepäraseks. Aga täna olen oma gmaili poolt kaks korda täiesti haneks tõmmatud.

Kõigepealt, hommikul näitas mulle telefoni meiliboks, et ühel heal tuttaval on sünnipäev. Õnnitlesin ta FB-s kenasti ära. Aga kui avasin arvuti meilboksi, ilmus (lugemata) teade, et hoopis kahel tuttaval on esmaspäeval, 2.märtsil sünnipäev. Asjaolus, et täna pole 2.märts, vaid on 1.märts, ei tulnud mulle pähe kahelda. Ikka sellepärast, et 1.sünnipäevalast õnnitlesid ka teised peale minu. No õnnitlesin kibekiiresti selle teise ka ära. Ise veel imestasin, et miks teisi õnnitlejaid pole. Igaks juhuks vaatasin üle sünnipäevalaste nimistu ja seal oli kirjas, et 1. nimetatul oli 1.märtsil sünnipäev, aga sellel teisel on hoopis homme, 2.märtsil sünnipäev. Kustutasin siis tema õnnesoovi ära. Ja läksin vaatama mind eksitanud e-maili. Seda lähemalt uurides selgus, et see oli 2020.a uudis, et esmaspäeval, 2.märtsil... jne. Miks seal oli 1.märtsi sünnipäevalaps kokku pandud 2.märtsi omaga, tagantjärele enam välja selgitada ei saanud. Põhiline probleem aga oli selles, miks see vana e-mail mu nimekirja etteotsa  nüüd äkki ilmus?


Teine jama oli sellega, et ootasin oma raamatukogult teadannet, et laenutustähtaeg läbi. Oleksin siis pikendust palunud ja tavaliselt see ka antakse, kui just mõni raamat kellegi tellitud pole. Seda meili ei tulnud, kuigi mäletamist mööda pidi see aeg kusagil veebruari lõpus kätte jõudma. Hakkasin siis otsima eelmist meili jaanuari meeldetuletuse kohta, et sealt edasi ise arvestada. Ja mis selgus? Otsinguajaloos oli ka veebruari meeldetuletus täitsa olemas, aga ometi polnud seda näha mu tavalises INBOX vaates.


Hakkasin siis igatsugu asju katsetama, näiteks panin sellele meilile "Starred" tähekese ette. Siis korraks näitas seda järjekorras, aga pärast meilboksi uuesti avades oli jälle nähtamatuks muutunud. Kui ma Replay abil pikendust palusin ja sellele kirjale vastati, siis ilmus see meil jälle korralikult INBOX nimekirja.


Miks ometi niisugused asjad juhtuvad? Kas tõesti ei saa enam meili teel tulevaid meeldetuletusi uskuda, vaid peab käsitsi üle kontrollima? Heakene küll FB sünnipäeva segadus või raamatukogu laenutähtaeg pole veel väga suur probleem. Aga kui mõni muu oluline e-mail ennast samamoodi peidab või ilmutab allles aasta hiljem? Siis on küll jama majas.


Kas olen mina loll või on gmail.com rikki läinud? Praegu näitab mulle kah, et mul on 1 lugemata e-mail, aga nimekirja sirvides seda ei näita. Ka mitte otsinguga "unread". Kas keegi mingit nõu oskab anda, mis viga võiks olla?

2 kommentaari:

helle ütles ...

Mul on ka gmail nr 1 postkast, aga mind häirib kohutavalt, et ta näitab valikuliselt ehk põhiliselt ei näita väljasaadetud kirju. Minu arust on aga see vajalik, sest kui vastust ei tule, siis ma tahan veenduda, et kirja ikka saatsin.Ja üldse.
Vb on ka mingi linnuke kusagil peal, aga ma ei oska seda kontrollida. Olen proovinud. Sama häda mul ka vahel, et näitab lugemata kirja, aga seda ei ole/ ei leia.

Bianka ütles ...

Välja saadetud kirju peab ekstra valima vasakpoolsest menüüst, kus muidu on vaikimisi INBOX ehk sissetulnud kirjad.

Pusisin veel seadistusi vaadata ja seal üleval paremas nurgas on settingute ratas, kust saab veel valida igasuguseid võimalusi, kuidas ja mis järjekorras kirju näidatakse. Mulle meeldib kõige rohkem see, kui sissetulnud kirjad jagunevad 3-ks, peamine, suhtlus ja pakkumised. Siis ei sega reklaampostituste suur hulk nägemast päris kirju. Kui kõik on ühes puntras, siis võib oluline kiri jääda nägemata.