neljapäev, 15. märts 2012

Kiida teenindajat

See mõte mõlkus mu peas juba jupp aega, aga tõuke kirjapanekuks sain sellest, et ühe prügikasti pealt lugesin, et märts on just õige teenindaja kiitmise kuu. Mis seal ikka, teeme ära!

Peale kõige muu sain kinnitust ka sellele, et öeldakse teenindajat, mitte teenendajat. Nii ei pea emakeelepäeval oma teksti häbenema ;)

Mul on viimasel ajal ette tulnud lausa kaks meeldiva teeninduse juhtumit. Esimene oli ühel pühapäeval, kui helistati Elioni tehnilisest teenindusest. Uuriti, missugust interneti ja digitelevisiooni teenust kasutame ja kas oleme rahul. Muutusin tõrksaks, sest kahtlustasin, et meile tahetakse midagi uut ja kallimat pähe määrima hakata. Siis küsiti hoopis, et kas mingeid probleeme pole, kas telekapilt ei hangu või ei haki. Pidin juba vastama, et kõik on korras, kui meenus, et üks väike viga siiski on. Et kui mõlemad digiboksid on samal kanalil ja kui üks kanalit vahetab, siis teise teleka pilt tõesti hangub mõneks ajaks. Kuna kanalinupu kordusvajutus asja korda tegi, polnud me viitsinud seda viga kurta. Pealegi arvasin, et kuna ma ise teise digiboksi installeerisin, siis küllap sai midagi valesti ja parandamiseks tuleks tellida kalli tunnitasuga tehnik kohale. Nii oligi asi sinnapaika jäänud. Nüüd aga, kui otse küsiti, siis rääkisin probleemi ära. Ja mulle öeldi selle peale, et jah, me siit näeme, et aeg-ajalt tuleb teie aadressilt veateade. Vat see on juba tase, klient pole kaebust esitanudki, aga teenusepakkuja ise teeb ettepaneku, et me aitame (tasuta) vea ära parandada :DDD

Selleks lubati uuem tarkvaraversioon installeerida. Soovitati ka ruuteris juhtmeotsi ja pistikupeasaid ringi vahetada. Edasi kulges lugu nii, et tehnik juhendas telefoni teel ja mina jooksin kahe digiboksi ja ruuteri vahet. Lülitasin seadmeid sisse-välja ja tegin muudkui restarte. Vahepeal läks asi isegi hullemaks, nett kadus ka ära ja vaid üks telekas mängis. Selgus, et pistikupesasid poleks pidanud üldse ringi vahetama, sest arvutipesa oli süsteemis fikseeritud ja seda muuta ei tohtinud. Kuigi aega võttis, aga asja sai. Ja mina kiidan selle eest Elioni tehnilist teenindust.

Teine juhtum oli seotud prillidega. Lugu sai alguse kolm aastat tagasi, kui ma väga rahulolematu olin silmaarstiga, kes määras mulle liiga tugevad lugemisprillid. Tema pakkus +2,75, aga prille ette pannes hakkas pea valutama. Tegin valmisprille proovides kindlaks,et +2 oleks paras. Läksin prillipoodi tagasi ja kuigi silmaarst oma viga tunnistada ei tahtnud, saime lõpuks kokkuleppele, et maksame uued prilliklaasid kahepeale kinni ja need +2,75 klaasid anti mulle tuleviku tarbeks kaasa.

Sel aastal hakkas tunduma, et nüüd oleks juba kangemaid klaase vaja. Väga meeldiv prillipoe teenindaja vahetas need mul tasuta välja. Aga nii õnnelikult mu prillisaaga kahjuks ei lõppenud. Sain uute klaasidega prille kasutada üsna lühikest aega, kui armas Tipsik need kogemata enda kätte sai. Esimene kord väänas ta ühe prillisanga kõveraks. Sain selle siiski kuidagi tagasi painutada ja hädapärast sai prille edasi kanda. Järgmisel korral olin jälle hooletu, laps kasutas juhust ja murdis sanga lõplikult küljest. Nii kahju, et need valu ja vaevaga saadud tagavaraklaasid niimoodi raisku lähevad. Raamid ise olid täitsa moekad veel.

Tundus, et tuleb taas hakata uute raamide ja klaaside peale suuri summasid investeerima. Igaks juhuks siiski küsisin ühest prillipoest, et ega pole võimalik sanga kuidagi parandada. Kuna tänapäeval asjade parandamine pole kombeks, siis üllatusin, kui mulle öeldi, et kuigi nemad aidata ei saa, aga on olemas koht, kus niisugust asja tehakse. Läksin siis nende juhatuse järgi Ropkamõisasse, aga ühtki optikafirmat seal polnud. Arvasin, et küllap on see firma, mille nime ma polnud taibanud küsida, kuhugi mujale kolinud. Igaks juhuks küsisin registratuurist. Selgus, et olin ikkagi õiges kohas ja mu prillisanga joodab kinni hoopis hambaproteeside valmistaja. Prillid saidki korda ja nad andsid oma tööle isegi aastase garantii ! Kiitust väärib nii töö teostaja, eriti aga prillipoe töötaja, kes mind parandusse suunas. Tegu oli Vitamiini Selveris asuva Säästuoptikaga. Tema poolt oleks igati loogilisem olnud öelda, et parandada ei saa ja soovitada mulle mingeid uusi raame. Väga meeldiv oli tõdeda, et see töötaja pakkus välja kliendile, mitte oma firmale kasulikuma lahenduse.

10 kommentaari:

konn, lendav konn ütles ...

Kui mina viimati teenindajat tänasin, ütles tüdruk, et enne raha, siis võid tänada palju tahad!
Ebaviisakas sihuke, igatahes sellesse teenindusasutusse ma enam ei lähe!

Anonüümne ütles ...

Minul juhtuvad alati ette kõige hullemad teenindajad. Kõige nõmeda oli see kui menüüs oli kirjas, mida tellida saab ja mina siis muidugi tellisin vastavalt menüüle ja seal oli hind kõrval, samuti mis sisse kuuluvad. Müüja siis küsib, et millist kõrrejooki ma soovin. Luges seal kõik ette, valisin ühe välja ja siis kiidab mulle peale, et pean sellele summale siis juurde maksma. Vaatan menüüd kus jook on hinna sees, miks ma pean siis juurde maksma? Tegelikult ma isegi ei tahtnud seda jooki kõrvale üldse. Kokkuvõttes sain joogi mida ma ei tahtnud ja maksin veel peale ka, sest muidu poleks ma saanud seda, mille järgi ma tegelikult tulin. Tagatipuks suhtles ta klientide ees oma kaastöötaja väga ebaviisakalt. Selline teenindaja ei tohiks söögikohas üldse töötada. Klienditeenindaja peab oskam suhelda nii kliendi kui kaastöötajatega.

Hundi ulg ütles ...

Mina tõstaksin esile paljusid maakonnaliinide bussijuhte. Kui teadlikult loobusin autoga igapäevaselt sõitmast, olid need bussijuhid tõeline avastus. Erandeid muidugi on, kuid enmaik siit vallast läbisõitvad bussijuhid on klienditeeninduse tase.

Näide: Sõidan hommikul vara maakonnalinna. Metsavahel jääb buss peatuma.Küsin, miks?
"Siit metsateelt peaks üks koolipoiss peale tulema, äkki magas pisut sisse. Ootame natuke."

tyyp ütles ...

@Hundi ulg: tore, et sealpoolkandis hoolivus veel au sees on! üldse on selles Eestimaa piirkonnas elutempo rahulikum ja sujuvam mu meelest.

minule isiklikult ei meeldi absoluutselt üldse hea teeninduse kuu kampaania. kui teenindaja on hea, on ta seda aastaringselt ja iga päev peaks olema võimalus teenindaja korrektsusest või ebakorrektsusest märge maha jätta.

Bianka ütles ...

Mulle ei meeldi samuti kampaaniad, aga võib-olla aitavad need siiski meenutada, et teenindajat ei märgataks vaid siis, kui ta halvasti käitub. See tuletab ehk meelde, et ka head asjad väärivad äramärkimist.

Hundiulu näide on minu arust juba üle teeninduse piiri, see on inimlikkuse ilming, mille osas meil tegelikult ka üsna suur defitsiit valitseb. Aga kui kohtad sellist suhtumist, siis usun, et paljudel tekitab see mõtte ka ise parem ja vastutulelikum inimene olla oma tegemistes ja ametikohal.

Segasumma Saara ütles ...

Mina kohtusin täna toreda juuksuriga. Väga vastutulelik ja püüdlikult askeldas mu pea kallal ka. Nooruke ilmselt beebiootel neiu Iluhoovist. Nime ma kahjuks ei tea.

Vähemalt lähen ma nüüd homme seiklustele vastu korrastatud soenguga.

notsu ütles ...

Prilliparandusest: Gildi polikliiniku prillipoodi saab samuti prille remonti viia. Nad ei tee küll kohe ja koha peal, saadetakse meistrile kuhugi mujale, paar päeva läheb.

helle ütles ...

Ma arvan, et kui inimene teeb oma tööd korralikult, siis ei pea teda spetsiaalselt selle eest kiitma ju.
Kui keegi teeb rohkem või midagi hoopis erilist, siis küll.
Seda mõtlesin ma meie poes, kus vastava kampaania plakatid üleval olid. Seal pole mind keegi inetult kohelnud, kuigi mingid jutud käivad mõne teenindaja kohta, et ta võtvat raha valesti. ma viskan enamasti ostutšeki kohe minema, olen selline usaldav ja hooletu ostja.
Eriliselt kena teenindamist olen samuti kohanud prillipoes, aga see võib olla tingitud sellest, et seal on nii kallid kaubad - potentsiaalset ostjat ei tohi ära peletada:)

Bianka ütles ...

Täpselt minu mõte, Helle. Eks enamus teenindajaid ongi viisakad ja seda loeme ju normaalseks. Aga teenindaja laitmine on ka üsna keeruline küsimus. Kui just pole tegu ilmselge ebaviisakuse või hoolimatuse juhtumiga.

Mul endal oli hiljuti selline kogemus, et läksin enne pidu näohooldust tegema tundmatusse kohta (tuttavas kohas polnud vaba aega). Teenindus oli viisakas ja lahke, hind oli tavapärane, Decleori-firma vahendid pidid tagama standardse tulemuse, aga paraku ei jäänud ma üldsegi mitte rahule. Kosmeetik tegi kõike "justnagu päris", aga tegelikult polnud sellest kasu. Mu kael jäi lõõgastuse asemel hoopis kangeks ja pea hakkas valutama. Näole ei andnud hooldus ka mingit lisaväärtust. Sest see konkreetne masseerija ei osanud tabada ei õigeid punkte ega vallanud õiget massaazitehnikat. Oli selge, et sinna ma kunagi tagasi ei lähe. Aga kas öelda või mitte, et ma ei jäänud rahule? Et see tüdruk valigu endale mõni teine amet või õppigu veel :)

Talle enadale kohmasin vastava küsimuse peale midagi ebamäärast. Aga kui administraatori (või oli see omanik?) juures sama teema üles kerkis, siis ütlesin, et olen tunduvalt paremat massaazi ka saanud... Sest kui ma ei laida, kuidas nad muidu ikka teavad, miks kliendid tagasi ei tule :DDD

helle ütles ...

Üks amet veel, kus tahaks parimat teenindust - hambaarst. Ei ole nii, et ükskõik kes.
Poes või kohvikus elan ma üle, kui minu poole lahkeima hääletooniga ei pöörduta, aga need kohad, kus ma oma tervise või välimuse eest kõvad summad välja käin, ootan ma küll parimat.
Masseerija - jah, kõik ei ole just loodud selle töö jaoks.