esmaspäev, 30. juuni 2014

Maksuameti naljad

Tegelikult muidugi Maksuamet nalja ei tee ega mõista. Kõik, millega ta ettevõtjaid hirmutab ja ähvardab, on mõeldud surmtõsiselt. Ja kui tema karistav käsi ei taba sind praegu, võib juhtuda, et sul tuleb vastust anda ka seitse aastat vanade pattude eest. See jutt on nö. taustainfoks neile, kes seaduste rakendamistega kursis pole. Igasuguse deklaratsiooniga kasvõi päevakese hilinemise eest võidakse praegusel ajal karistada, isegi siis, kui maks ise on makstud. Kuna tean juba ammu, et parem karta kui kahetseda, seega olen püüdnud seaduskuuleka raamatupidajana kõik asjad pigem varem kui hiljem ära vormistada, et jama poleks ega tuleks.

Nii ka seekord. 1. juulist hakkab kehtima uus töötajate registreerimise kord, mille järgi iga firmas töötav inimene, ka ajutine või tasuta abiline, peab olema enne töö alustamist Maksuametis registreeritud. Kuna polnud selge sõnaga öeldud, et kas varem tööle võetud töötajatest peaks seal ka kuidagi teatama või nende staatust kinnitama, tahtsin kindluse mõttes seda nimekirja üle kontrollida. Loen seda pikka ja paljusõnalist juhendit ja sain aru, et e-maksuameti menüüs peaks nende toimingute juurde minekuks olema valik "töötajate registreerimine". Minul seda kusagilt ette ei tule. Miks? Edasi uurides jõuan sellise määratluseni, et neid e-maksuameti kasutajaid, kes on "raamatupidaja õigustega", ei pea uuesti volitama seda registrit kasutama ja järeldasin sellest, et küllap on mind juhatuse liikme poolt maksuameti kasutajaks vormistatud kuidagi teisiti ja vaja oleks mu volitusi uuendada või muuta. Lähen siis juhataja juurde ja palun mind raamatupidajaks vormistada. Ka tema ID kaardiga ei tulnud seda registrit ette. No mis värk on?

Ei jäänudki muud, kui helistasin Maksuameti infotelefonile, et miks me registrit vaadata ei saa. Vastuseks kuulsin, et see on võimalik alles homsest ehk 1.juulist. Mis nali see nüüd on? 1.juulist hakkab seadus kehtima, register peab korras olema, aga seda ei saa korrastada enne 1. juulit!!! Praegu on suvi, inimesed (ka raamatupidaja on inimene) puhkusel, aga kõik olgu just selle ja ainult selle kuupäevaga ordnungissse aetud. Kui see ei ole nali, siis mis see on? Jõudemonstratsioon? Ajalehtedest olen lugenud, kuidas Maksuameti eriüksused 1.juulil stardivad nii ehitusplatsidele kui ka teistesse "kahtlastesse" ettevõtetesse, et tuvastada registreerimata töötajaid. Samas ei anta mingit aega seda registrit korrastada ega uute nõuetega vastavusse seada.

Meil pole tegelikult probleemi, väike ettevõte, vähe töötajaid, kes kõik on Haigekassas kenasti arvele võetud ja mina pole puhkusel. Homme vaatan registri üle ja lisan selle ajutise asendaja, kes suvekuudel valvuritele puhkust annab. Aga seda segadust, mis suuremates firmades valitseb, ma endale ette kujutada ei taha. Üks ütlemine on et segases vees on hea kala püüda :P Kas Maksuamet on sellise ülemineku uuele korrale nimelt niimoodi korraldanud, et saaks lõpuks kiirelt ja halastamatult trahvida neid, keda siiani üksnes kahtlustanud on?

Viimase aja poliitilised ja seadusandlikud käigud tunduvadki mulle nagu operatsiooni "kulakute kui klassi likvideerimine" kordusena. Vanemad inimesed ehk mäletavad neid omaaegseid aktsioone, kuidas lautades lehmi üle lugemas käidi jms. Tol ajal loodeti pärast kulakute likvideerimist ühismajandite hiilgavale arengule ja kuhu see majanduse viis, oleme korra näinud. Aga millele loodetakse tänapäeval, kui riik üha enam ja enam on hakanud ettevõtjaid kohtlema potentsiaalsete petturite ja vaenlastena?

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eip, varem tööle võetutega ple vaja midagi teha.

Hundi ulg ütles ...

Pole ettevõtlusega tegelenud juba pikka aega. Mida see seadus ütleb selle kohta kui tulevane töötaja on registreeritud, kuid mingitel asjaolude tõttu tööle ei asu? Viimaste nii jutumärkides kui ilma.

Bianka ütles ...

Seda ma arvasin jah, et vanade töötajate pärast pole vaja muretseda, aga tahtsin ikkagi üle kontrollida, kas kõik on õieti. Haigekassas kontrollisin nimekirja korra aastas, sest seal ei juhtunud midagi, kui viga sees oli. Maksuamet aga on teine tera ;)

Küsi midagi lihtsamat, Hundiulg. Sa võid ise ka oma Suveabilistega (mis siis, et tasuta tööjõud) kvalifitseeruda seaduserikkujaks :D

Kaur ütles ...

Mis saab, kui "üle" registreerid? Juhtub midagi halba? Kui ei, võid kõik 1.3 miljonit residenti laksust ära regada ja pärast on hooletu.

Bianka ütles ...

Kui inimene on tööle võetud (registreeritud), peab tema eest min. palga ulatuses sots.maksu hakkama maksma, ka siis, kui talle palka ei maksa. See oli nii Haigekassa registris, aga tegelikult nüüd ei teagi, kuidas sellega on. Kui selles registris on ka tasuta tööjõud nagu praktikandid, siis ju maksu maksma ei peaks.

Eks seda peaks eristama see töötamise liikide loetelu, mida ma praegu pole veel näinud. Aga jah, see sinu pakutu oleks hea abinõu ümbrikupalga maksjate probleemile, mille vastu see register ju suunatud on. Tasuta tööjõuna panna kõik kirja ja pole probleemi ;)

Kaur ütles ...

Ma suisa lugesin sinu viidatud lehte ja püüdsin aru saada, mis saab, kui sina (kui tööandja) mu enda omandiks märgiksid. Mingit teavitamist igatahes ei leidnud. Nii et sa võid vabalt mu registrisse kanda. Kui mu päris-tööandja mind samuti ära regab, siis ilmselt juhtub midagi, aga mis? Kumb kirje peale jääb, esimene? Viimane? Aga küllap need olukorrad on kõik Haigekassaga ammu läbi mängitud...

Bianka ütles ...

Tubli, kui suutsid selle pika ja segase jutu läbi lugeda, mina väsisin küll ära ja lugesin üle rea :D

Tegelikult võib ju inimene mitme tööandja juures osaajaga töötada. Aga ma peaksin sinu regamiseks vähemalt su IK teadma. Mis puutub Haigekassas registreerimisse, siis seal samahästi kui kontroll puudus. Inimene läks töölt ära ja kui raamatupidaja unustas ta maha möllimata, ei juhtunud midagi. Sõltumata sellest, et tema eest maksu ei makstud, ei kustutatud teda registrist. Arvan (teoreetiliselt), et ilmselt oleksin võinud suvalisele inimesele haigekassa kindlustuse kinkida ;) Ilmselt polnud Haigekassal kontrollimiseks piisavalt töötajaid ja samuti puudus eksijate karistamiseks selline lihtne seadusandlik vahend nagu on Maksuametil maksukorralduse seadus. Niiet eks me kõik näe, kuidas need asjad kulgema hakkavad, see on hoopis uus tase kui Haigekassas registreerimine.

Bianka ütles ...

Mind ajab täiega vihale lihtsustatud suhtumine, et täna toimus töötajate registreerimise hullus kartuses karistada saada.

http://majandus24.postimees.ee/2843549/ettevotjad-registreerisid-hommikul-tuhandeid-uusi-tootajaid

Ka mina registreerisin täna ühe inimese, kes töötas juba alates 1.juunist asendajana, aga ma ei teinud seda kontrollijate kartuses ega ka sellepärast, et me maksime talle ümbrikupalka. Mul polnud lihtsalt mõtet minna ajutist töötajat Haigekassas arvele võtma minna, kuna tal nagunii oli invaliidina kindlustus olemas. Sama lugu oleks õpilaste, pensionäride ja ka igasuguste teiste kas ajutiste või tasuta töölistega. Makse töötasult deklareerisime nagunii. Nagu see meie asendaja, mõnikord oli ta 1 päeva või nädala tööl kellegi haiguse ajal, vanasti võis lühiajalist lepingut ka suuliselt sõlmida :D