neljapäev, 18. november 2021

Vana aja sõnad

 Lapselaps sai koolis ülesande küsida vanematelt või vanavanematelt sõnu, mis tänapäeval enam kasutuses pole. Hakkasime siis meenutama. Mulle tuli esimesena meelde "autoostuluba". Ja-jah, ametiühing jagas neid tublimatele töötajatele. Lisaks oli neid "ostulube" teisigi, diivanid, sektsioonkapid ja samuti välisreiside ja sanatooriumide tuusikud. Ja muidugi jagati kortereid, sellega seondus sõna "korterijärjekord".

Siis olid ju sellised asjad nagu "töölesuunamine"  pärast kõrgkooli või tehnikumi lõpetamist, reeglina kolmeks aastaks.

Nõukaajast pärinesid sellised sõnad nagu oktoobrilaps, pioneerimalev, komsomol. 

Eks neid nõukaspetsiifilisi sõnu oli rohkemgi, nagu kolhoos või sovhoos, aga kes neid kõiki enam mäletab või meenutada tahabki.

Tehnika vallast on tänaseks unustusehõlma vajunud nii lindi- kui kassettmagnetofon, ja kassetid. Tänapäeva noored ilmselt ei tea ka seda, misasi on perfolint või -kaart ja milleks seda kasutati. Suure arvutiga suhtlemiseks ja andmevahetuseks muidugi. Sellega seonduv sõna on "raal", mis tähendas suurt arvutit. Tuli see nimetus ilmselt esimesest arvutitüübist URAL-1 ja URAL 4. Kui 1971.a. valmis Toomemäel Tartu Riiklikule Ülikoolile Arvutikeskuse (TRÜ AK) jaoks 2-korruseline hoone (nüüdseks kohati juba 5–6 korrust!)siis sinna paigutati NLiidu teise põlvkonna superarvuti Minsk-32. Kui mina Tartu Riiklikku Ülikooli astusin,  oli  TRÜ AK majas juba kaks  kolmanda põlvkonna suurarvutit EC-1022. Jah, mul oli meeles, et seda arvutit nimetati "ee-ss"-ks, mille peal tegin oma esimesed programmid. Kui asusin tööle programmeerijana, oli kasutuses juba kaasaegsem arvuti CM-4, millega sai suhelda  kuvari abil.

 Oma mälu värskendamiseks leidsin huvitava lugemise "Arvutitehnika arengust Eestis ja Tiigrihüppest"

Mis sõnu teil meelde tuleb?

12 kommentaari:

soodoma ütles ...

Kopsukad.

Bianka ütles ...

Mulle meenusid Teenindusmaja omaaegsed teenused nagu sukasilmade ülesvõtmine ja pastakate täitmine :)

konn, lendav konn ütles ...

Mis märk komsomolimärgi kõrval on?

TT ütles ...

Piiritsooniluba, tegelt oli ju terve hulk igasugu lubasid :D
Täitorn (vene sõjaväelaste müts)
Ketikoer (saksa sõjaväe politsei)
Partorg
Ja muidugi tihti ABC'des paberile kirjutatud suur silt "ÕLUT EI OLE"

TT ütles ...

Meel tuli meelde "välispass" :D

konn, lendav konn ütles ...

Täienduseks TT-le - "Õlut ei ole ja ei tule"
Oma silmaga nähtud ja poest poodi õlle järgi joostud:)

Bianka ütles ...

Konn, ei teagi, mis see teine märk on. Arvasin, et üks on komsomoli- ja teine pioneerimärk, sest sel hetkel olin ma mõlemat. Malevanõukogu esimees, keda vägisi sunniti komsomoli astuma. Pioneerijuht pani mu luku taha ja ütles, et enne välja ei saa, kui kirjutad avalduse :P

Bianka ütles ...

TT, tuli meelde jah, kuidas Saaremaale st. piiritsooni sõiduks oli vaja "viisat".

Üleminekuajal tulid käiku sõnad "valuutapood"ja "valuutabaaar".

Kaamos ütles ...

"vatti ei ole ja ei tule". Ise nägin sellist silti :)
Kooperatiivkorter.
Sanatooriumituusik.

Bianka ütles ...

Kaamos, korteritega seoses tuli mulle meelde sõna "majavalitsus", mis nüüdseks ka kasutuselt kadunud.

KK ütles ...

Ma olin täiesti ära unustanud selle, et isegi ajalehe tellimiseks seisti öösel sabas. Kui tahtsid terveks aastaks ja üleriigilist, siis oli mingi periood, kui neid sai tellida ja inimesed läksid öösel sappa. Putkast sai üksikult osta, seda ma mäletasin ja alati oli värske ajalehe saba. Aga see oli meelest läinud, et öösel sabatati. Hiljuti lugesin ühest blogist.
Raamatute tellimisega oli sama jama, isa passis öösel ENEKESE tellimise sabas.

Bianka ütles ...

Jah, neid sabasid oli veel, nii bensiinisaba autodest, mida edasi lükati, mitte ei käivitatud, kui kummide ostusaba. Sinna mindi ka eelmisel õhtul ja see oli kõige lõbusam sabatamine mu elus. Seal käis väikset viisi pidu öö läbi. Huvitav, kuidas need autojuhid pärast koju sõitsid...