kolmapäev, 12. jaanuar 2022

Kellel on suurem?

Sotsiaalmeedia ja ajakirjandus on hullumiseni kajastanud võistlust "kellel on suurem". Elektriarve muidugi. Ja siis on jagatud numbreid nagu Raivo E.Tamme 1938 eurone arve detsembri elektri eest või Hannah Ildi arvet summas 10705 eurot. Eks ta ole, elektriga kütmine on alati kallis olnud, eriti suurte majade puhul, aga nüüd ikka väga kallis. Mis veel mõisahäärberite küttearvetest rääkida. No ja siis tulevadki täiesti jaburad üleskutsed nagu Martin Helme poolt, et ärme maksame elektriarveid või Hannah poolt, et hakkame riigi türanniale vastu. No tule taevas appi, ega valitsus elektrihinda ei kehtesta, ja kallis on see ka mujal. Kui jätta maksmata, siis läheb probleem aina hullemaks, kui elekter välja lülitatakse ja enne seda tagasi ei saa, kui võlad tasutud, lisaks veel täiendav tasu taasliitumise eest.

Eks me kõik kogesime ootusärevust, kui detsembri elektriarve veel saabunud polnud. Mul on mugavusest Eesti Energia standardpakett, mis tähendab börsihinda koos väikese kasumimarginaaliga, lisaks veel ka kuutasu. Niiet midagi soodsat pole. Kui vaatasin kindla hinna paketi võimalusi, siis esiteks, oli see pakkumine tükk maad kallim kui hetke bösrsihind ja seda valida vähemalt praegu polnud mõtet. Kui siis kauaoodatud arve saabus, oli see päris suur, 120 eurot. Tütre maaküttega maja arve oli muidugi suurem- 700 eurot, aga kartsime isegi hullemat. 

Gaasi arve oli mul sel kuul tibake alla 200, niiet kokku 320 eurot. Samas mu üürniku kommunaalide arve polnud oluliselt tavapärasest suurem. Gaas ja elekter 2-toalise korteri eest 85 eurot ja kogusumma oli novembriga võrreldes 10 eurot suurem. Ma küll korteris elavate inimeste hirmutamisest aru ei saa. Jah, pensionäri jaoks on 10 eurot ka oluline väljaminek, aga ometi on olemas toetuse taotlemise võimalus. Täitsin ka ise selle ära ja ei näe selles küll mingit "alandavat" käsi pikas kerjamist, nagu ajakirjandus armastab seda kirjeldada. Kõige selle taustal valitsuse kritiseerimine, et "nad ei tee midagi". No teevad ju, toetuste süsteem on olemas.

Eriti nõme oli Hannes Võrno vihast ja kibedusest vahutav kriitika poliitikute pihta. See mees on ikka omadega täitsapees. Aga kui palju takkakiitvaid kommentaare selle jutu alla oli tekkinud! Mulle on arusaamatu see viha oma riigi ja selle valitsuse vastu. Ma poleks oma vaimse tervise huvides seda lugenudki, aga seda jagas üks mu FB "sõber". Selle inimese infovoo keeran ma kinni.

Ainus mure tekkis mul maal elava venna pärast. Mitte et ta elektriarve väga suur võiks olla, aga mõtlesin, et kuidas tal üldse see maksmine korraldatud on. Raha on tal vaid invaliidsuspensioni jagu ja see laekub 5.kuupäeval. Elektriarve aga tuleb tasuda 20.kuupäeval. Ilmselt on tal otsekorraldus ja ta jätab arvele selle jagu raha. Samas võib juhtuda tema eluviise arvestades, et ups! raha sai enne otsa. Ja teiseks, kust ta üldse teab, kui suur ta elektriarve on. Tal pole ei arvutit ega mobiiltelefoni ja maal pole ei postkontorit ega ammugi pangakontorit. Kahtlen, kas talle arvet postkasti saadetakse, või siis on ta ise loobunud, kui selle eest lisatasu küsitakse. Egas midagi, pean proovima teda kätte saada ja uurida, kuidas tal seis on. Et kui on otsekorraldus, siis mis on piirmäär ülekande jaoks. Sest kui piirmäär on väiksem kui arve, jääb ta ikka võlgu, kuigi arvel raha jätkuks.  Mina ju tema eest asju ajada ei saa, sest andmekaitse jne. Usun, et ta pole ainus maainimene, keda ähvardab võlgu jäämine just seetõttu, et puudub info ja mingit kanalit selle hankimiseks nagu ka pole. Meie digiriigis pole sellise võimalusega vist arvestatud.


7 kommentaari:

TT ütles ...

Elektri koha pealt ei oska muud kui kaasa noogutada. Väga paljudel on mõtteviis nõuka ajas kinni, nagu riik elektri hinna kujundaks. Ei sõbrakesed, turumajanduses on selleks turg. Seega ära sõima riiki vaid iseennast selle eest, et börsilepingu sõlmisid. Kapitalismi ja sotsialismi üks vahesid ongi see, et kapitalismis vaadatakse kodanikke kui täiskasvanuid, kes võimelised oma tegude eest vastutama, sotsialismis kui lapsi keda "tark vanem" peab kontrollima, juhtima ja kaitsma - kõike seda valikuvabaduse arvelt.

Aga venna puhul on võimalik sihuke lahendus, et saad pangas teha lepingu (muidugi koos vennaga ja tolle nõusolekul) et näed seda kontot kuhu tema elektriarve tuleb, saad silma peal hoida ja reageerida kui miskit hapuks kisub.

Bianka ütles ...

Vend elab mul 300 km kaugusel ja ma sinna sõita väga ei tahaks. Kui ma tema enda käest infot ei saa, siis helistan pärast 20.kuupäeva Eesti Energiasse ja küsin, kas tal on võlgnevust. Kui on, pakun, et saatku arve minu meilile ja siis maksan ära. Ehk ikka nõustuvad, kui tahavad raha kätte saada.

TT ütles ...

Pikad distantsid on tuttav teema. Tänapäeva tehnoloogia võimaldab lühendada kui mõlemad pooled huvitatud ja suutelised kasutama.

HelveL ütles ...

Eveke, et su vaimset tervist mitte rohkem rikkuda, kustutasin su oma fb,,sõprade,, nimekirjast. Nii et minu pärast sa rohkem muretsema ei pea.

Bianka ütles ...

Armas Helve! Kurb, et sa nii otsustasid. Kuigi ma FB infot viimasel ajal väga vähe jälgin ega samasta seda päris sõprusega, aga oleks mõnikord ikka tore olnud näha, kuidas sul läheb.

Muide, see Võrno postitus tuli mulle väga suure üllatusena. Olin just lugenud artiklit tema elust, kuidas tal on kaunis noor naine, väike laps ja ta maalib. Igati sümpaatne maailmapilt tundus olevat. Ja siis nagu sahmakas külma vett, selline räuskav ja halvustav tekst. Võimalik, et oleksin seda kusagilt mujalt lugenud, aga mind pani imestama, et sina seda jagasid. Jah, nüüd jagasin ka mina, aga vähemalt omapoolse kommentaariga, mis ma sellest arvan. Anna andeks, kui sinu jagamise põhjus polnud see, et sa temaga nõustud. Paraku internetis võib teise inimese motiive valesti tõlgendada.

Ma olen paljude FB sõprade infovoo jälgimise kinni pannud, kuna nad jagavad kas perekond Helmete pärleid, üldse EKRE või Vooglaiu väljaütlemisi, Vabaduse väljaku kogunemiste fännikirju, vaktsiinivastaste ja vandenõuteoreetikute postitusi, valitsuse sõimamist jms. Nii on puhtam ja kuivem tunne :) Aga aeg-ajalt käin ikka vaatamas, ega nad midagi toredat pole kirjutanud. Aga see soovimatu vaenulik infovoog minuni naljalt ei jõua.

helle ütles ...

Olen Sinuga samas paadis. mis puudutab nö maailmavaadet. Võrno oli kunagi tore lõbus mees. Siis kui veel kreisiraadiot tehti. Tema kibestumine on vist seotud ambitsioonide ja nende mittetäitumisega. Algas sellest vist, kui ta käis rahuvalves ja kirjutas sellest väga pahatahtliku teose. Kui tal enam polnud prestiižset töökohta, kui kooselu purunes inetute skandaalidega, kui Tallinna TV pandi kinni, kui teda Viimsi vallavanemaks ei valitud - eks see kõik ajab ju tigedaks. Kes süüdi? Muidugi valitsus ja poliitikud. Endal pole kopkagi eest süüd mitte milleski.
Igasugust õelust, sõimamist ja vastasust täis infot ma ka enda ligi ei lase. On asju, millest rõõmu tunda. Milleks halba esile manada.

Bianka ütles ...

Helle, kui ma mõtlen nende kreisiraadio naljameeste peale, siis pärast neid toredaid ja naljakaid aegu, mida nad kõik ju nautisid, on nende elu kuidagi kurvaks läinud. Leinatamm surnud, Võrno kibestunud ja ka Peeter Oja oli mingil ajal täis viha, niiet läks tanklas teisele kätega kallale. Ei ole kerge see naljameeste elu. Võib-olla sellepärast ongi viimasel ajal nalja vähe, eriti uusaasta programmis :)