kolmapäev, 12. märts 2014

Taavi Rõivas peaministriks

Tõsiselt mõtlete või?

Kui täna hommikul Siim Kallas teatas, et loobub peaministriks pürgimaks, siis tulistati uute peaministrikandidaatide nimesid nagu püstolkuulipildujast, nagu ütles Reinsalu. Kas peaministriametil polegi enam sellist kaalu, et kandidaadi valikul peaks erakond pikemalt aru pidama, sobivaid isikuid tiba kauem vaagima või isegi üldkogu kokku kutsuma? Või peaks hoopis Ansip jätkama, kui Kallas kui erakonna uus esimees loobus? Miks sellega üldse nii pagana kiire on?

Seekord pean tõesti Savisaarega nõustuma, et Reformierakond tegi vea, kui otsustas vahetada koalitsioonipartnerit. Ma üldse ei imesta, et kättemaksuks sellise reetmise eest üritas kõrvalejäetud partner kõigi vahenditega uue peaministrikandidaadi mainet alla kiskuda. Mart Laari ametikoht võimaldas komprat Eesti Panga arhiividest ka hankida ;) Imestan selle üle, et Kallas kui kogenud poliitik seda ette ei näinud, et tema isik saab selle vangerduse tõttu poriloopimise objektiks. Ega see pole enam oluline, kui suur süüdlane ta nendes vanades intsidentides oli, rahvale paistab, et üks kahtlane varjamine ja mälukaotus jätkub, mis Reformierakonda viimasel ajal on iseloomustanud. Praeguses seisus oli Kallase loobumisotsus küll ainuõige samm. Ma loodan ikkagi, et vaatamata neile väljakaevatud skandaalikestele saab temast meie järgmine president. Aga võib-olla mängis ta selle shansi just maha...

Rõivas peaministriks? Kas paanikaosakonnas läks tema kandidaat üksnes sellepärast loosi, et ta on noor mees ja pole luukeresid kappi koguda jõudnud :D Aga no Reformierakonna mainepäästjana ja langeva toetuse peatajana ma teda küll ette ei kujuta.

Kas keegi kusagil üldse on põhjendanud, miks Reformierakond IRL järsku kõrvale tahtis heita ja uut partnerit otsima hakkas? Minu talupojamõistuse jaoks peaks selleks ikka väga tõsine põhjus olema. Kui mõni minister ongi olnud allumatu või tema otsused riigile kahjulikud, siis uus peaminister saaks ju mõningaid portfellimuudatusi teha. Aga miks visata prügikasti kogu koalitsioonileping? Minu arust lõhnab siin tõesti erakorraliste valimiste järgi. Ja selliste järjestikuste valeotsuste järel ei ole Reformil oodatavate valimistulemuste põhjal lootust isegi mitte uude valitsusse pääsemiseks, rääkimata selle moodustamisest :)

3 kommentaari:

neiud ärevil ütles ...

Ma ütlen selle peale, et:"appi, appi. Issand sa näed ja ei mürista."
Ma lootsin ikkagi Urmas Paeti.

Anonüümne ütles ...

Kui on olemas midagi õõvastavamat kui "vanad kommunistid" või va moodsad patoloogilised kapitalistid, siis selleks on puhtalt poliitinkubaatorites hautud verisulis kuketibud. Viimaste puhul tekib ka küsimus, kes on hallid kardinalid ja kas tibu pole mitte söödaks visatud, saatmaks korda midagi, millega mõni vana kaval tohletanud kukepeletis end määrida ei taha.
Või vähemasti mul tekkis mõte, et Rõivas võib äkki olla eee... misse eesti keeli on ... disposable, noh.

Bianka ütles ...

Just, arvan samuti, et Rõivas on ajutine augutäide, kellest loodetakse, et temaga saab tasakesi järgmiste valimisteni vastu pidada, ilma et ükski skandaal või rahva pahameel erakonda raputaks. No ja kui poiss hakkama ei saa, pole ka suur kaotus, võetakse kasvandusest järjekordne broiler ;)

Et selline "praktikant" mõne ebameeldiva valdkonna ministriks torgatakse, saan ma veel aru. Nagu seesama Rõivase eelmine sotsiaalministri amet oli. Ebapopulaarsete otsuste ja lõputu kriitikatule all olemine näitab, mis puust noorpoliitik on. Kas õpib ujuma või upub. Kust need kogemused ikka tulevad. Aga peaministriks, tule Ansip appi, kui parafraseerida ekspeaministri kuulsat ütlust :D

Ma täiesti mõistan, miks diplomaatilist Kallast sellesse ajutisse "jõulurahu-peaministri" ametise taheti panna. Nagu omal ajal Andres Tarand või Mart Siimann. Et tema kui staazikas ja kaaluka positsiooniga poliitik paneb omavahelised hõõrumised paika, vahetab mõne ministri välja ja parandab erakonna renomeed uute valimisteni. Oleks sellega piirdutud, poleks ilmselt toimunud sellist vastikut Kallase minevikust uute luukerede kaevandamist. Arvan, et kuigi nüüd pada sõimab katelt, poliitilise kultuuri poolest on ühed mustad mõlemad, nii Reform kui IRL. Poole valitsusperioodi pealt
koalitsioonipartneri vahetamine on sama ebakorrektne poliitiline samm kui vastuseks klaperjaht Kallase minevikule.