kolmapäev, 16. veebruar 2022

Pikk ootamine

Mina, väikese sissetulekuga inimesena, tegin energiahinna hüvitamise taotluse valda 12.jaanuaril. Ja mõtlesin, et meil rikaste inimeste vald, palju neid taotlejaid ikka on, et küllap varsti raha laekub. Kui taotluse internetist teele panin, tuli kena vastus, et jõudis pärale.

Ootasin ja ootasin seda rahalaevukest, aga no ei saabu, kuu juba möödas. Võtsin siis telefoni ja helistasin, et miks asi viibib. Pirtsakavõitu ametnik vastas, et menetlus käib ja aega veel on.Ja lisas selgituseks, et see 35 päeva tähendab mitte kalendripäevi, vaid tööpäevi ehk siis 7 nädalat. Aga ikkagi, kuuled igalt poolt, et enamus on oma hüvitise kätte saanud, ja mul mingeid keerulisi peresuhteid pole ja oma elamisse olen üksi sisse kirjutatud. Õnneks võttis neiuke vaevaks arvutist vaadata, kui kaugel see menetlemine on. Ja siis teatas mulle, et mu taotlus pole täielik. Et mul pole kirjas, mis alusel ma seda eluruumi kasutan, kas omanikuna või üürnikuna. Ühest küljest vaadates, mis tähtsust sellel peaks olema, sest arved olid minu nimele saadetud, samale aadressile, mis ka rahvastikuregistris mu elukoht on. Ja ma küll pead panti ei julge panna, et kui ma seda ankeeti täitsin, siis seda mu käest ei küsitudki. Panin igale poole linnukesi, ja kui ma ei lisanud elanikke sellel aadressil, siis programm ilusti ütles, et sinna tuleb iseennast kirja panna.

No ja järgmisel päeval siis sain vallast meili teatega, et mu taotlus on tagasi lükatud andmete täiendamiseks. Põhjus: Eluaseme õiguslik alus puudub. Soovitati siis internetist Spokusse see lisada. Eks ma siis sudisin seda kohta otsida, kuhu ma ta lisama pean, aga lõpuks leidsin. Ja siis saatsin taotluse uuesti teele. Ei tea, kas hakkab tiksuma uus 35 päeva, või loeb ikkagi algse esitamise kuupäev. 

Kui ma tütrele oma pahameelt avaldasin, et miks mulle varem teada ei antud, et taotluses midagi puudu on, siis ta lohutas ja ütles, et eks see programm oli kiiruga tehtud ja kõik andmed tuleb ikkagi käsitsi kuhugi vaestel töötajatel lisada. No ma saan sellest aru küll, aga vaesel pensionäril on juba ammu uus arve maksmist ootamas, kui asjad nii aeglaselt käivad. Õnneks või õnnetuseks mina nii vaene pole, et peaks söömise arvelt kokku hoidma, et arveid maksta. Niiet mu kehakaal langenud pole, nagu arvata võite.

5 kommentaari:

TT ütles ...

Ma meeldiva üllatusena avastasin, et jaanuari elektriarve oli rohkem kui poole odavam detsembriga võrreldes, ehk siis pole enem hullu ühti.

Bianka ütles ...

Minu gaasiarve oli jaanuari eest 200 asemel 154eurot, mis on tore ja elektiarve oli ka poole väiksem, ehk 62 eurot. aga ilmselt proovin ka sellelt tasemelt toetust küsida. Sest nagu mu sõber ütleb, käitu alati nii, nagu riik oleks sulle võlgu ja ära häbene küsida, millele sul õigus on. Ja riik ongi mulle võlgu, ma pole saanud ei emapuhkuse rahasid, ei lapse sünnituspuhkuse raha, oma günekoloogia või hambaarstiarved olen ise kinni maksnud. Seega pole ma riigilt peale paari-kolme haigusraha ko0kku umbes paar kuud midagi saanud muud. Ainult korra elus olen viibinud kuu aega nakkushaiglas kollatõbega. Aga makse olen maksnud vähemalt 30 aastat, niiet riik on mulle võlgu.

TT ütles ...

Meditsiini koha pealt on riik mullegi hullult võlgu. Lohutan end mõttega, et parem olla terve ja maksudega miinuses kui riigi kulul põetatav tõbine.

helle ütles ...

Ma pole osanud nii mõeldagi, et riik on mulle "võlgu" emapuhkuse ja lapse sünnituspuhkuse raha, sest siis oli hoopis teine riik ja sellist raha pold olemaski. Kui nii võtta, siis vene ajal olid meditsiiniteenused sada protsenti tasuta, kui just ei antud altkäemaksu (palju anti, kui taheti mingeid eeliseid). Ma olin last oodates 5 kuud haiglas günekoloogias sees.
Minu meelest on ikka kaks erinevat riiki - ENSV ja EV.

Bianka ütles ...

See "riik on mulle võlgu", on laias laastus nali. Aga jah, ma arvan, et ma olen kogu elu jooksul ausalt maksu makstes riiki toetanud, nii eraisikuna, kui firmana, siis ma leian, et ma võin küsida pensionärina hüvitist, lähtudes mu praegustest sissetulekutest. Ja lõpuks jõudis minuni otsus, et mu sept -dets. hüvitis on 314 eurot.

Jah, ma leian, et see on õiglane, ja ma valin oma lemmikerakonda jätkuvalt.

Aga riigist rääkides, ega see nii kaks erinevat asja ka pole. ENSV ehitas haiglaid, koole, maanteid, elektriliine, millest minagi osa sain- Ja mille EV üle võttis, ja tänu taevale, uuendas. Niiet, mul minu riigiga tegelikult "võlga" pole.