esmaspäev, 9. jaanuar 2012

Uued tehnikavidinad

Nendest tehnikavidinatest, mida noored uuteks peavad, ei tea mina midagi. Õigemini ei taha teada, sest nad on kõik nii keerulised. Kõik need i-päädid ja nutitelefonid ja ilmselt on neid veelgi. Mind rahuldab nii mu olemasolev arvuti ja tema tarkvara, vana mobiiltelefon kui ka digiboks ja ma ei taha endale midagi kiiremat või moodsamat. Kui tütar endale uue telefoni sai ja vana (mis ka üsna uus ja minu omast kobedam) mulle pakkus, siis loobusin. Ma ei viitsi hakata jälle juhendit lugema ja uue telefoni hingeelu ja kombeid endale selgeks tegema.

Aga mis teha, kui jõuluvana meile mp3-mängija tõi. Kuidas CD pealt mp3 fail teha ja kuidas üksikuid palasid kataloogideks kujundada, polnud mul õrna aimugi. Lühijuhend, mis kaasas oli, sisaldas vaid nuppude kirjeldusi ja arusaamatuid fraase nagu näiteks sünkroniseerimine, aga ei seletanud mitte midagi lähemalt. Otsisin netist infot. Kaupluste mp3-mängijate pakkumised tulid küll ette, aga eestikeelset juhendit ei kuskil. Arvutisaitide tänapäevased nipinurgad ja foorumite postitused NII vana asjaga ammu enam ei tegelenud. Lugesin siis arvutist ingliskeelset juhendit. Sain üht-teist aru küll, kuigi küsimusi jäi õhku mitmeid.

Kõigepealt ei õnnestunud mul seda värki üldse korralikult käima saada. Lülitasin sisse, ekraan läks küll heledaks, aga lubatud valikuid ette ei tulnud ja nooltega liikumine ekraanil midagi ei muutnud. Mõnikord hakkas kobina peale üks muusikapala kõrvaklappides mängima, aga aru ei saanud, mitme vajutusega see juhtus. Kord sain seda peatada ja uuesti mängima panna, kord mitte. Üks ja sama nupp oli nii sisselülitamiseks kui klahvide lukustamiseks/ avamiseks. Nii arvasingi, et mul on alailma peal nuppude lukustus ja ilmselt on sisselülitamisnupp üldse vigane.

Sellega sudisin vist oma tund aega, enne kui aru sain, milles asi. No kas siis ei võinud juhendis öelda, et võta ekraani eest kleepekas ära! See nägi välja nagu oleks ekraani kaitseks läbipaistev kile ette kleebitud ja see, mis seal näha oli, nägi välja täpselt selline nagu algseis ekraanil pidigi olema. Ja ekraani helendamine või kustumine paistis täiesti selgelt sellest läbi, ainult et mingit muutust ei toimunud klahvivajutuste peale. Kui ma lõpuks taipasin selle (tegelikult läbipaistmatu) kile ära rebida, nägin tõelist menüüd, mitte seda, mis sinna paberile oli trükitud. Ei teadnud, kas nutta või naerda ;)

Nüüd hakkas juhend ja selle järgi tegutsemine juba ilmet võtma. Aga ega sellega siis hädad ei lõppenud. Kuigi mul olid täitsa legaalselt ostetud CD-d, siiski nimetas Media Player nad kõik ühtviisi anonüümse esitaja anonüümseks albumiks. Mina nimetasin oma playlistid selle artisti nimega, nagu päriselt oli ja lootsin, et sellest eristamiseks piisab. Kus sa sellega! Lõpptulemuseks oli mul mängijas üksainus playlist üheainsa anonüümse esitajaga, kusjuures igat track-i oli järjest nii mitu, kui mitu plaati ma sisse laadisin. St. kõigepealt iga plaadi 1. lood (näiteks 3tk), siis järgnesid kolm erineva plaadi 2.lugu jne. Lõbus, aga täiesti sobimatu variant.

Alustasin otsast peale ja hakkasin igat plaati ühekaupa sünkroniseerima ja arvutist mängijasse laadima. Kulus väga hulk aega ja arusaamatust, kuni ma taipasin, et kui kustutan arvuti Library-st viimatilaaditud plaadi ära, siis kustub see ära ka mängijast. Isegi siis, kui see arvutist lahti oli ühendatud. Nii nagu järgmiseks laadimiseks ta arvutiga ühendasin, nii kadus mu eelmine töö ja vaev sealt ära.

Siis juhtus veel selline apsakas, et ma kustutasin arvutist ära "Recently added" playlisti ja lootsin et see taastub järgmise laadimisega. Ei taastunud ja kuna tahtsin seda tagasi saada, siis otsustasin maha installida kogu tarkvara, et see siis uuesti algseisu tagasi installida. Tutkit brat! Kui alustasin protsessi uuesti, nagu juhendis oli kästud, siis tarkvara linki enam ette ei tulnud, nagu esimene kord ja installifail oli samuti kadunud. Eks vist tunnike kulus selleks, et ma selle tarkvara netist uuesti üles leidsin. Philipsi kodulehel taheti mulle vaid igatsugu asju müüa, aga tarkvara linke ei pakutud. Soovitati hoopis firmasse meil saata ja kurta, mis mure mul on ;)

Kui ma lõpuks selle tarkvara siiski installitud sain, siis selgus kurb tõsiasi, et kadunud pleilist ikkagi ei taastunud :( Tühja kah, aga oleks ma seda ette teadnud, poleks üritanudki kõike uuesti läbi teha. Lisaks juhtus nüüd mitu korda, et kogu laadimise protsess hangus ja tarkvara väitis, et tal on mingi crash ja kirjutagu ma oma probleemist firmasse.

Aga ma ei jätnud oma jonni. Alustasin veelkord kogu protsessi otsast peale, tegin arvutile restardi, installisin tarkvara uuesti ja alustasin otsast peale CD-pealt plaatide arvutisse laadimist nii, et kirjutasin iga plaadi igale trackile õige esitaja nime. Siis pidin kogu portsu My Music alt Librarysse jutti üles laadima. Siis katsetasin (ja kustutasin) nii manual kui auto reziimis sünkroniseerimist, ikka veel lootes, et saan jupikaupa muusikafailide kausta ise koostada. Ei õnnestunud, aga vähemalt sain lõpuks tehtud, mis vaja.

Kokku läks oma 5-6 tundi, aga olen jälle kukesammu võrra targem. Selge on see, et nende kukesammudega ma tehnika arenguga sammu ei suuda pidada :)

7 kommentaari:

Alice ütles ...

See on täiesti karjuv ülekohus, et tänapäeva lapsed teevad selle 1, 2, 3 ära ja ei mingit probleemi.Ilmselt oleme valel ajal sündinud.:D

Bianka ütles ...

Jah, häbene või silmad peast ;) Ühtegi last polnud mul kah käepärast, kelle käest oleksin saanud nõu küsida.

Hundi ulg ütles ...

Aga Sa oled siiski tubli! See vist ongi see elukestev õpe.

w ütles ...

Imetlusväärne! :)

Ma ütlen, ilma igasuguse häbenemiseta, et mul on üks MP3 mängija sahtlis, sest mina pole temast nelja kuuga jagu saanud.
Mitte, et ma kogu selle aja üritanud oleks, aga ...

Tegelikult on minu viimase aja suurim üllatus olnud auto lähitule pirn, ma olen kuulnud jah, et neid on uutel autodel keeruline vahetada, aga et selleks kulub 30 min ja lõpuks oled räpane, verine, tige ja kergelt võidurõõmus nagu kukkurkurat - uhh, tõesti üle mõistuse see tänapäev. :P

Bianka ütles ...

Üks mp3-mängija on mul sahtlis seisnud ka oma aasta vähemalt. Aga kuna seekord oli vaja kiiresti mehe inglise keele õppematerjalid ümber salvestada, siis pidin asuma asja kallale. Ma ei õpi ühtki uut asja enne ära, kui hädasti vaja pole :P Aga see teine mp3-mängija on teise firma oma ja küllap sellega käivad kõik asjad jälle teistmoodi. Õppetund jätkub...

Sain veel pisut targemaks. Laadisin esimese portsu nii, et kõigepealt Media Playeri abil ja sealt edasi Philip Singbirdi abiga Librarysse. Eile otsustasin vaadata mida tähendab viimase tarkvara välja pakutud Rip music (rebi muusikat). Oligi nii, et laadis otse Philipsi tarkvara abil. Aga... nagu katsete tulemusel selgus, oli see vähemalt kaks korda aeglasem. Niiet mitte alati pole otsetee kiirem ;)

Nüüd on lahtine veel küsimus, kas ma mõnest teisest arvutist ka saan oma masinasse midagi laadida, kui seal tarkvara pole. Aga see pole hetkel aktuaalne ;)

Eve Piibeleht ütles ...

Oleneb, mida su MP3 mängija mängib, suurem osa neist mängib ka .wma faile. Ja teisest arvutist laadimiseks pole üldiselt mingit tarkvara vaja, tavaline copy ja paste aitab väga hästi. Arvuti näitab mp3 mängijat tavaliselt lisakettana või mälupulgana ja sinna muusika pealetirimiseks polegi erilisi nippe vaja.

Bianka ütles ...

Aitäh, Thela, see on kasulik info.

Mu oma arvutis käivitub nüüd automaatselt seadet arvutiga ühendades see tarkvara ja ilma nagu ei saagi toimetada. Aga kas CD pealt lugemist kuidagi lihtsamalt ka teha saab?

Praegu mul pole mp3 faile nagunii. Ma ei tea ka seda, kust muusikafaile tasuta alla laadida saaks. Kui üldse enam saab...