laupäev, 3. aprill 2021

Kõrvalnähud

 Endiselt pole A-Z süsti järel mingeid kõrvalnähte tuvastanud, vähemalt mitte neid, mille eest hoiatatud on. Aga laiskus on küll suurenenud, ja millest muust see ikka tulla saab. Nagu tänagi, lubasin endale, et koristan elamise ära ja/või teen osa oma raamatupidamise tööd kaelast ära. Aga siin ma nüüd olen, arvuti taha suutsin enda sundida, aga töötegemiseni täna ilmselt ei jõua. No kell ka jube palju... 19.30. Hea kui blogipostituse valmis saan. Ikka parem kui mittemidagi.

No ja homme ka päev, nagu alati. Kui päike paistab, siis võiks muru riisuda. Või eelistaks koristamist? Raske valik.

Ja siis on vaja igasuguseid hooldusi teha, või noh, tellida. Aega ja energiat nõuavad needki. Tegelikult olin täna tubli, suutsin rehvivahetuse aja ära broneerida. Selle eest võiks ennast ühe kommiga premeerida. Edasi tuleks autohooldus kokku leppida, siis muruniiduki  ja gaasikatla hooldus. Tegevust jätkub kohe mitmesse nädalasse. Ahjaa, jalgratas oleks ka vaja hooldusse viia.

Ennast tuleb ka hooldada. Juuksuris sain reedel käidud. Klappis jube hästi, sest nemad ju töötavad ka vähendatud ajaga, üks juuksur korraga. Kui helistasin, oli minu juuksur tööl ja üks töö just läbi saamas. Lisaks viisakamale väljanägemisele sain ka linnauudiseid kuulda. Kuidas teistel klientidel koroona või vaktsineerimisega läinud on. Juuksur ise on kusagil pealt 40, aga vaktsiinisüsti oli temagi kätte saaanud. Ja siis ise sattunud pärast seda oma kosmeetiku juurde minema just päev enne seda, kui see koroonasse jäi. Mis tähendas  talle 10 päeva karantiinis olekut. Õnneks haigeks ta ise ei jäänud ja nüüd oli taas tööl. Vaktsineerimise kohta teadis ta rääkida, keegi oli testinud. ja et antikehad ei tekkinud enne, kui süstist 3 nädalat möödas. Aga siis oli näidu üles visanud. 

Lubasin eelmisel nädalal oma elukaaslasel ka külla tulla, kui ta sundpuhkusele saadeti. Mis ta seal korteris üksi kurvastab, võtan riski. Ja kohe järgmisel päeval tundus, et nüüd ongi see käes. Tal algas nii kohutav nohu, pea paks ja väike palavik ka. Egas muud kui testi tegema. Arvasin, et testimispunkte on iga nurga peal, sealhulgas koduses PERH-s. Aga võta näpust, ainus variant oli Lauluväljakul. Ohjummal küll, kuhu see koroona mind kõik sõitma sunnib. Tegin tõsist eeltööd Google Maps abil, aga ikka sain petta. Vaatasin tänavaate abil, et Turba tänavalt tuleb Narva maanteele vasakpööre teha ilma valgusfoorita. Tänan, ei, see on minu jaoks liig. Seega sõitsin ringiga kesklinna kaudu, endal põlv värisemas. Ja kohale jõudes selgus, et sellel ristmikul oli valgusfoor täitsa olemas, ilmselt paigaldatud pärast selle Street View filmimist. Jõudsime õnnelikult kohale, lasime mehele testi ära teha. Mina mõtlesin, et kuna mul veel mingeid sümptomeid pole, ootan tema testi vastuse ära, enne kui ennast testida lasen. Järgmisel hommikul oli vastus käes- negatiivne. Nojah, vanasti oli inimestel niisama nohu ka, aga nüüd on iga haigus koroona....

Homme hooldan ennast ehk lähen massaazi. Tema on koroona läbi põdenud, nõnda on seegi käik ohutu.

Väimehel tuleb järgmisel nädalal sünnipäev, või tegelikult ikka lausa esimene juubel. Pidu saab vaid pereringis teha, aga kingitusega on jama. Mõtlesime tütrega, et soliidses eas härrasmehele võiks kinkida uue ülikonna, aga seda tuleks ikka selga proovida. Aga millal poed lahti tehakse, ei tea. Ei ole ikka nii, et kõike saab e-poest osta.


12 kommentaari:

Helve ütles ...

Kuidagi tuttavalt kõlavad sümptomid. Mul samad, hoolimata sellest, et vaktsineerimata.
Üldiselt ma ei lase end eriti koroonast segada, ikka suhtlen tihedalt tütre perega. Tõsi küll, ta teeb üsna tihti koroonatesti ja see annab julgust.
Kaunist kevadet ja sümptomitele leevendust!

Bianka ütles ...

Ma püüan ka ennast veenda, et ega koroona mu elu palju ei sega, nagunii ma eriti kusagil ei käiks. Aga ikkagi tundub puudu olevat võimalusest kedagi külla kutsuda või minna kuhugi, kas teatrisse, restorani või kasvõi poodidesse. Kole kahju oli ka sellest, et elukaaslase suvine puhkus nüüd lihtsalt kodusistumise peale kulus. Aianduspoodide avamist ootan samuti väga, seemneid, lilletaimi jms. vaja hankida. Välialadel ikka kõike veel ei pakuta.

Täna riisusin muru ära ja see võttis ikka tükk maad rohkem aega kui arvasin. Siidikäsi sai isegi villi peopessa. Aga rõõm oli tehtud tööst ja hakkasin kohe plaane pidama, mis aias veel sel kevadel muuta ja ümber istutada. Otsustasin likvideerida igal kevadel meeletut tagasilõikamist vajavad kontpuuhekid ja asenda need elupuudega. Lisaks saan ruumi mingite teiste ilupõõsaste jaoks.

Kevad on alati lootusrikas, pettumused ja allaandmised tulevad veidi hiljem.

Bianka ütles ...

Mu kallis elukaaslane Tallinnas tegi ka sedasama "pätti", mida tegid need, kes sündinud enne 1961.a, ja kellele lubati vaktsineerida, aga siis ikka keelati seda. Ta läks ise kohale vaktsineerimispunki, kuhu oodatud riskigrupi inimesi piisavalt kohale polnud tulnud, kus vaktsiinid seisid külmikus, ja süstitegijad igavlesid lihtsalt niisama. Tema valis Lastehaigla vaktsineerimispunkti, kus ta ema laupäeval oma süsti sai. Pühapäeval polnud seal üldse mitte kedagi, aga kui ta lõpuks mingi medõega kusagil (keldris) trehvas, siis pika veenmise peale oli näitsik nõus süsti ära tegema.

Ma ei ütle massivaktsineerimise korralduse kohta mittekuimidagi. Hää et niigi läts...

helle ütles ...

Kõikide tahtmist ongi raske saavutada. On ju teada, et paljud inimesed AZ ei taha. Ka vanemad kui 60-70, kuigi on öeldud, et risk on pigem noorematel. Siin on teinud karuteene meedia, kus võimendatakse igasuguseid arvamusi, mis ajavad inimesed segadusse. Tegelikult on risk imeväike, mingi 1:100 00 (täpselt ei tea). Ma olen lugenud ravimite kõrvaltoimetest, nende järgi ei julgeks ma ühtki võtta. Alati ületan tohutu barjääri, kui võtma pean.
See on ka teada, et venekeelsed Ida-Virumaal, Loksal ja Maardus ootavad Sputnikut või äärmisel juhul midagi, mis pole AZ. Sputnik võib päris korralik vaktsiin olla, aga sellega on ju teada, mis on.
Minu arvates virisetakse ja hädaldatakse liialt. Eriti valus on kuulata, kui vaese Kiige kallal võetakse. Selge, et mitte keegi pole sellises kriisis enne olnud. Siin võiks küll rohkem hoolida nendest, kes pingutavad, aga ikka kõigi meele järgi ei suuda olla.

helle ütles ...

*100 000 oleks õigem arv

Bianka ütles ...

Ma arvan ka, et riskid võivad olla kõigil vaktsiinidel, samuti ka ravimitel. Ja uuringud pole ilmaski täiuslikud näitajad. Kui tegelikkuses on surnud 1 inimene 1000 000 vaktsineeritu kohta, siis võib see olla tulnud sellest, et A-Z vaktsiini on tehtud suuremale arvule inimestest. Aga katsealuseid pole ilmaski olnud selles suurusjärgus ja juhus ja inimeste isiklikud terviseseisundid mängivad oma rolli. Nii ongi arvamused muutunud, algul ei sobinud A-Z vanematele, nüüd arvatakse just vastupidi, et noortel on oht suurem. Tegelikult ei teata seda.

Kritiseerijaid on tõesti ülearu, aga mõni asi oleks pidanud juba selge olema. Juba 3.nädalavahetus eeldatakse, et vanemad inimesed saavad info netist kätte. No kuulge, selles vanuserühmas pole paljudel ei arvutit ega nutiseadmeid. Kelle noorem põlvkond aitab, on hästi, aga tihtipeale on nad kaugel, ei saa oma memmekest enda juurde ID-kaardiga digiloos registreeruma tuua. Või on kadunud PIN-koodid, mida vanainimene ei kasuta. Olid küll mingid kõnekeskused, kuhu helistades sai aja panna, aga teadagi, sinna helistamine nõuab kannatust, kuni ühenduse saad.

helle ütles ...

Seda jah, et vanemad inimesed (ahhaa!!) ei ole arvutiasjus nii kodus, aga mitte ainult see. Tänavaintervjuudest on ju selgunud üldine suhtumine. Üks reporter küsis Laane käest, kas nüüd jääb siis nii, et eesti inimesed saavad AZ, venekeelsed neid teisi. Laane ei vastanud sellele küsimusele, vaid hakkas rääkima vanusepiiri allatoomisest maakondades, kus vanem põlvkond on vaktsineeritud.
Mida vähem kindlust selles asjas on, seda suuremad on kahtlused.
Minul ei olnud vaktsiinijärgselt ühtki kõrvalmõju, aga mu noorel sugulasel oli 3 päeva 40 kraadi palavikku. Seda ma usun küll, et kasu ületab sajakordselt võimaliku kahju. Ja et vaktsineerimises on pääsemine. Pidevas ohutundes ei jõua kuigi kaua elada.

Emmeliina ütles ...

sõna sekka: ema Ellen (93) sai 2 vaktsiini perearsti juures. Niisamuti vähemalt 80 alevi vanurit, keda tean. Kommentaar: ela alevis. Edasi minu 2 last ja minia- õpetajad Tallinnas(40,32,21)said süsti AZ juba 22. veebr. Mina (65)õpetaja alevis, ka. Tädi (79) soovis kindlasti perearsti juures vaktsineerida. Reedel saab esimese, jälle alevis. Tallinna poeg(44) distantsõppejõud, ei ole vaktsineeritud, kodukontori poeg (34) ka mitte. Parim osa mu tuttavatest 65 pluss passisid elavjärjekorras ja ootavad nüüd teist süsti.
Usun nagu Helle, et vaktsineerimine on ainuõige tee. Küll on meil ikka palju lähikondlasteta vanemaid inimesi, kellest keegi ei hooli.

Bianka ütles ...

Minu arust üks hea õppetund selle nädalavahetuse vaktsineerimisrallist oli selles, et plaanitakse 1+1 mudelit, ehk see noorem inimene, kes vanema vaktsineerima toob, saab ka soovi korral ise süsti. Minu arust oli lausa solvav kõigi nende sõimamine, kes igaks juhuks kohale tulid, kui vaktsiine üle jäi. Need pole mingid kurjategijad, kes vanemate inimeste eest vaktsiine varastavad. Iga vaktsineeritu vähendab vaktsiini levitamise võimalust.

Bianka ütles ...

* veaparandus:
Iga vaktsineeritu vähendab muidugi vaktsiinide arvu, aga tegelikult tahtsin öelda, et "vähendab nakkuse levimise võimalust".

konn, lendav konn ütles ...

Kirjutan samuti nagu Kaamose juures - jooksin naerdes teise tuppa:D
Aga hea uudis on see, et õhtuks pole ei mul ega emandal enam mingeid nähte ja tõenäoliselt tuleb rahulik öö.
AZ tõttu kinnitatud trombijuhte olevat Ringvaates esinenud ITK arsti sõnul 1...4 miljonist, seega suurusjärgu võrra veelgi vähem. Võrdluseks - saada hukka välgulöögist on (mälu järgi, kunagi uurisin tõenäosust) 1:27000

Bianka ütles ...

Noored ütlevad enamasti nii minu kui Kaamose blogis sinu kommentaari asemel lühidalt L.O.L. (laughing out loud), aga meievanuste puhul pole ettevaatlikkus (lahtiseletamine) liigne, et mitte kedagi solvata :)))