neljapäev, 11. märts 2021

Suur loterii

 Kogu see koroonavärk on üks suur loterii.


Heakene küll, sa saad oma käitumise ja teistest eemalehoidmisega riski vähendada, aga siiski mitte täielikult.

Ja meie, ehk nö. suht eakad, aga mitte veel riskigrupid, ootame oma vaktsineerismikutset. Mida ei tule, sest elu on suur loterii. Nagu üks mu tuttav ütles, palju sõltub perearstist. Kas ta nõuab aktiivselt oma nimekirjale vaktsiine või lihtsalt ootab, kui need saabuvad. Ja siis ka sellest, kui palju on tal vanureid, kes peaks eelisjärjekorras süsti saama. Või kui hästi tal üldse infovahetus oma patsientidega on korraldatud. Ehk siis, kui keegi ei taha vaktsineerida, siis tema asemel saaks doosi see, kes tahab.


Muidugi ma andsin oma perearstile teada, et kutsugu mind varahommikul või hilisõhtal, kui süst on vaba, siis ma lendan kohale vähem kui tunniga. No muidugi, "ei mittä".


Aga kuni tänaseni. See polnud mitte perearst, kes mind oleks teavitanud. Need olid mu sõbrannad, kes jumal-teab-mis-allikatest olid kuulnud, et 60+ patsiendid saavad ennast kirja panna selle nädalavahetuse pilootprojektis, registreerides ennast patsiendiportaalis digilugu.ee.


Lendasin kohe peale, ja veetsin seal 2 unustamatut tundi. Aga lõpuks sain ma endale vaktsineerimise aja pühapäevaks, 14. märtsiks.


Et miks see nii palju aega võttis? Sest süsteem viskas mind registreerimise erinevatelt etappidelt kogu aeg välja. Iga kord uuesti alustades jõudsin üha kaugemale. Eeviimasel katsel oli mul arst ja aeg olemas, aga kinnitamine ei läinud läbi. Kordasin seda 5 korda, aga "ei mittä". Alustasin siis otsast peale.


Ja lõpuks sain kinntuse, et mul on pühapäeval, 14.03 olemas aeg vaktsineerimiseks ITK haiglas. Muidugi oleks ma tahtnud hoopis PERH-s vaktsineerida ja korraks isegi kõhklesin, kas see variant võtta. No tule taevas appi, me pole kommipoes, et tahan seda kommi ja mitte toda. Uurisin välja, kus see haigla asub ja olen igatahes kohal, kui mu kellaaeg saabub.


Pärast seda, kui mul see "suur loterii" õnneks läks, andsin sellest võimalusest teada nii FB-s kui lähematele telefonitsi. Paraku selgus, et selle nädalavahetuse ajad on täis. Aga ärge jätke lootust, vaadake ikka digilugu.ee, seal ootab ilmselt ka teid teie õnneloos ehk variant saada vaktsineeritud.

14 kommentaari:

Indigoaalane ütles ...

Kirjutasin siis kindlasti, kuidas läks ja oli.
Aga meie digiriik... Vanduda tahaks :)

Bianka ütles ...

Nagu ma Indigoaanlase juures juba ütlesin, et tänu sellele, et mul on IT taust, siis ma sain aru, et tung registreeruda on suur ja server ülekoormatud, siis sellepärast saabub mulle teade, et "sait pole hetkel kättesaadav". Aga no mida ütleb see ItT-valdkonnas mitte koduselt tundvale 60+ kodanikule? No et ei saa registreeruda või sinu arvutis on miski viga. Mina alustasin umbes 25 korda uuesti ja lõpuks jõudsin tulemuseni.

konn, lendav konn ütles ...

Huvitav, et ma sain sisse viie minutiga, jõudsin broneerimiseni, aga siis otustasin konsulteerida tuttava meedikuga ja veerand tunniga oli LTKH läinud. Pärastlõunal sukeldusin uuesti, jõudsin sama kaugele, kui helistas vanem tütar ja uuris, kas ma ikka tean, et AZ on kuradist ning rääkis pika jutu peale vaktsineerimist kolmandat päeva tõvevoodis lamavast abikaasast. Jäin ka Rapla ajast ilma, no Pärnusse ma selle sutsaka järele ka ei sõida!:D

Bianka ütles ...

Mu eksmees ütles, et kui tema broneerima jõudis, olid saada vaid Ida-Virumaa ajad. Ta isegi kaalus, kas Tartust mitte sinna sõitma hakata. Aga no pole need viimased vaktsiinidoosid siin Eestimaal, küll saab ka lähemalt.

Vaatasin tänaõhtust AK, et mis selle portaalis regamise kohta öeldi. Nojah, et see olla harjutamine, kuidas siis saab, kui vaktsiine rohkem tuleb. Eks ta ole, muidugi harjutades juhtub seda, mida päriselt ikka olla ei tohiks. Aga mis ei tapa, teeb tugevamaks, ja olen uhke, et suutsin sellest jamade kadalipust läbi pressida.

Anonüümne ütles ...

Digiregistratuuri vaktsineerimiskinnitus ei pruukinud broneeringut tekitada

https://www.err.ee/1608140083/digiregistratuuri-vaktsineerimiskinnitus-ei-pruukinud-broneeringut-tekitada

Helve ütles ...

Mis seal vahet on, kas PERH või ITK?, küsib kodune maainimene, kes muuseas ei kuulu ühtegi riskigruppi ja vanust kah vähevõitu, et digiregamise eksperimendist osa võtta.

Üldiselt oma allergiaga ma pigem ei kipugi vaktsineeritavaks. Lepin olukorraga, et on nii kuis on.

Bianka ütles ...

Põhjus on väga lihtne. Ma ei tunne Tallinnat eriti hästi ja oma varasemad eriarstide juures käimised olen PERH-s teinud. Tean, kuidas sinna sõita, kuidas on lood parkimisega, kus on peasissekäik, kus registratuurid ja liftid jne. ITK tahab alles avastamist, pidid suured hoonekompleksid olema, pean siis otsima, kust sisse saaab, kuhupoole hoones minna, kuidas parkimisega lood on, kustkaudu üldse parklale lähenema peab ja missuguses reas sõitma. Mind hirmutab kesklinna liiklus, mida ma tavaliselt väldin. Aga tütar lubas mulle autojuhiks tulla, niiet sellest murest saame üle.

helle ütles ...

Ma ei taibanud algul, et sa oma vana blogi elustasid. Olin selle juba kunagi nö maha kandnud.
Tore!
Ootan, et kirjutad järgmisena vaktsiini mõjust ja kõrvalmõjust.
Minu perearst pole minuga kontakti võtnud ja kirjale, mis saatsin, pole seni vastust tulnud. Ootan esmaspäevani.

Bianka ütles ...

Kindlasti annan teada, kuidas läks. Tütar leidis netist juhendi, kuhu ITK-s täpselt minema peab. Niiet loodan, et kõik laabub. Valmistusin ka pärast ööpäev haige olema, nagu paljudel on juhtunud. Jätsin ära esmaspäevase perearsti külastuse, kust tahtsin saaatekirja saada eriarstile.

neiud ärevil ütles ...

No oleks saanud, oleks oma vaktsiini sulle andnud. Minule pakuti juba 2 nädalat tagasi, aga mina ei lasknud endale teha.Nii paljud on mitu päeva sirakil ja igasuguseid jamasid tuleb ette. Mitu partiid on untsu läinud ja 3 maad on üldse AstraZenecast loobunud.Nüüd veel Norras need 3 juhtumit. Pole endale kunagi ühtegi vaktsiini lasknud teha. Muidugi need, mis lapsepõlves tehti sain mina ka. Bussiga ei sõida, käsi pesen ja poes kannan maski.

Bianka ütles ...

Mis ma oskan öelda, tore et ajakirjandus ikka negatiivseid uudiseid jagab. Suure Norra peale 3 juhtumit jms. Aga arvestades, kui vähe meile ikka veel vaktsiine jagub, on hea, et mõned eesliini ja suurema riskitegurigaga inimesed kardavad ja loobuvad. Muidu poleks ehk mina oma doosi nii ruttu kätte saanud.

Mingeid kõrvalnähte siiani pole ilmnenud ja olen väga rahul, et võin nüüd hakata jälle laste ja elukaaslasega vabamalt suhtlema. Maski kannan ikka ja käsi pesen ka, ja järgmisel nädalal lähen isegi juuksurisse :)

Emmeliina ütles ...

Bianka - hea su elutervet postitust lugeda.

Meie kandi lasteaednikud loobusid üksmeelselt vaktsiinist 22. veebruaril. Nüüd on aed kinni, nakatanuid nii töötajate kui laste ja nende pereliikmete hulgas. Miks ma küll ei pea neid vastutust võtvateks täiskasvanuteks. Üks lapsevanem pöördus OV poole ja soovis teada, kas tema lapsele tagatakse koht lasteaias, kus töötajad vaktsineeritud. Hiljaks jäi.

Bianka ütles ...

Jah, Emmeliina, see vaktsiinist loobumine, kui just mingi terviseprobleem takistuseks pole, on täiesti vastutustundetu, nii meditsiinipersonalil, hooldajatel kui ka õpetajatel. Nende elukutsete puhul on nakkuse laialikandmise risk suur. Ükskõik, kui hoolsad me muidu oleme, kusagilt võib ikka viirus külge hakata. Ja nii ei lõpegi see hullumeelne ahel, et aina uued haigestunud ja haiglate ülekoormus.

Aga no praeguses seisus jagab nakkust väga tugevasti venekeelne elanikkond. Ükskõik, kas nad ei tea, või ei taha reegleid järgida, aga Tallinnas pidi haiglates suures enamuses olema venekeelsed patsiendid. Ja sealjuures venelased polevat nõus muud vaktsiini vastu võtma kui Sputnikut. Kusjuures Moskva venelased, vastupidi, ei taha Sputnikut, vaid nõuavad lääne vaktsiine.

Ma arvan, et see vaktsiini-asi on nagu usuküsimus, kus statistika ja teadus ei maksa midagi. MINA usun nii ja kogu lugu :P

Emmeliina ütles ...

Hästi öeldud, tõesti nagu usuküsimus mille pärast kakeldakse