teisipäev, 7. detsember 2021

Ilus ja valus

 Praegu on ilm  lihtsalt hingematvalt ilus. Pehmed lumemütsid puude ja põõsaste peal, päike paistab ja lumi sätendab. Eriti ilus on õhtuti, kui jõulutuled süttivad. Tõeline talve võlumaa. Ma päris loodusesse pilte tegema ei viitsi minna, aga kui vaatan teiste tehtuid, siis ammu pole nii võrratuid vaateid näha olnud.



Külmakraade on kahekümne kandis, mis on küll täitsa talutav, aga siiski ka valus. Eriti arvestades praegusi iga päev kerkivaid gaasi- ja elektrihindu. Mu kodu on gaasiküttel ja kui sain novembri gaasiarve, siis ei uskunud ma oma silmi. No gaasi hind pidi kahekordistuma, aga paraku vaatas arvelt vastu tükk maad suurem hinnatõus. Oktoobri arve oli 69,85 ja novembri oma 174,60. Eks novembris kulus gaasi rohkem, aga külma ju veel eriti polnud. Kahtlustasin, et ehk mu katel pärast viimast remonti on kuidagi ülearu gaasi raisanud, sest tegu oli ju gaasilekkega. Seega otsisin üles eelmise aasta novembri arve, et kulu võrrelda. Kulu oli praktiliselt sama, aga arve selle eest oli 64,19.  Nojah, hinnatõus on olnud ikka väga suur ja see jätkub jaanuaris veel 10%. Detsember aga on siiani väga külm olnud. Suurendasin oma otsekorralduse limiiti 200 euroni kuus, aga karta on, et detsembri arve maksmiseks tuleb seda veelgi tõsta. Olen reguleerinud kütte võimalikult madalaks, toas on 18 kraadi. Villased sokid ja kampsun seljas, aga ikka on jahe. Toppisin rõduukse prao, kust külma sisse tuli, porolooni täis. Ega toas soojemaks küll ei läinud.

Ja elektriarvet pole veel saanud, aga ega sealtki midagi head oodata pole. Näis, kas 100-eurosest kuulimiidist jätkub, või peab sedagi tõstma.

Ja kui juba vingumiseks läks, siis pean ära rääkima, kuidas mu nina veriseks sai. Nimelt hakkasin gaasikatla väljalasketoru küljest jääpurikat harjavarrega alla peksma. Ja sain selle suure ja terava jääkamakaga vastu nina. Hea, et mitte vastu silma...


3 kommentaari:

Bianka ütles ...

Mõtlesin murelikult ka oma üürniku peale, et kui suur tema kommunaalide arve küll sel kuul tulla võib. Ja kui arve mõni minut tagasi mu postkasti potsatas, siis sain jälle imestada. Selle korteri kütmiseks kulunud gaasi kuupmeetri hind oli poole väiksem kui minul, ja elektriarve polnud samuti suur. Ehe näide tarbijate ebavõrdsest kohtlemisest. Korteriühistu on gaasifirma jaoks suurtarbija ja hinnad hoopis paremad.

Kaamos ütles ...

Korteriühistul lähevad hinnad vist alles uuest aastast üles, mu ema korteriga on vähemalt sedasi.

Aga see jääpurikas...et ta sulaks!!!

Bianka ütles ...

Täna,pühapäeval, on kogu see ilu kadumas. Halastamatu sula teeb kogu maailma halliks ja vesiseks. Õnneks jäi olemata vähemalt meie kandis see jube jäävihm, mida ennustati.