laupäev, 19. november 2022

Koroonast ja muudest muredest

 Tundub, et kõik mu tuttavad on korra juba koroonat põdenud ja viimase aja haiguse kulg on enamusel kerge olnud. Vähemalt nii nad on väitnud. Aga millal ei ole enam kerge vorm ja peab muretsema hakkama?

Mul on nüüd neljas päev ja siiani on läinud iga päevaga asi halvemaks. Eelmisel ööl sain köha tõttu magada umbes 4-5 tundi. Kui olin tunnikese tukkuda saanud, ajas köha mu üles ja pärast kuuma tee ja  konjaki manustamist jäin alles tunni aja pärast uuesti magama. Ja uus äratus taas tunni pärast. Halvemal juhul pidin veel eukalüptiauru hingama, et köha järgi annaks. Päeval köha nii hullusti ei piina, aga murelikuks teeb mind see, et kogu mu rindkere on selle köhimisega hellaks läinud. Mul on tunne, nagu oleksid kopsu ülemised tipud täitsa valusad. Mul on varem ka päris kõva köha olnud, aga sellist tunnet pole enne olnud. Kas peaksin muretsema hakkama ja kiirabi kutsuma? Algul oli ka palavik, aga enam mitte, see peaks nagu hea märk olema. Igatahes käisin dushi all, et kui tõesti arsti peab kutsuma, siis näeksin normaalsem välja. Mu juuksed olid higistamisest nii pulstunud, et kammimisest polnud enam abi.

Kallid sõbrad- tuttavad! Palun jagage oma koroonapõdemise sümptomeid. Kuidas teil haigus kulges ja missugused nähud olid? Ja kui kiiresti terveks saite?

See aasta on meie perele väga raske olnud. Kõigepealt jäi elukaaslane tööst ilma, siis jäime mõlemad koroonasse. Tütre peres on samuti keerulised ajad. Tütart ähvardas koondamine, tema taseme neljast juhist jäetakse alles vaid kaks. Lõpuks selgus, et tema koht jäi küll alles, aga see tähendab talle varasemast palju pingelisemat tööd. Aga kodus on teda vaja rohkem kui kunagi varem. Kui talle helistasin, siis ta ütles, et on surmväsinud ega jaksa rääkida. Esiteks jäi koer haigeks, köhis ja oksendas. Arsti juures selgus, et tal on mingi viirus kopsus (umbes nagu koerte koroona), ja ta peab 10 päeva antibiootikume võtma. No mis võtma, kuidagi peab need talle kavalusega sisse söötma. Kõige suurem mure aga on mu armsa lapselapsega. Suvel oli ta vaimne seisukord täiesti normaalne, aga praeguseks on olukord väga halb. Nagu psühholoog ütles, et tal on sügav depressioon ja suitsiidirisk on väga suur. Tänu sellele diagnoosile ja perearsti pingutustele, sai ta aja psühhiaatri vastuvõtule ja talle kirjutati AD. Mis muidugi kohe ei hakka mõjuma, esialgu läheb seis isegi hullemaks. Kust see masendus ja äng tema sisse ometi tuleb ja kas ta sellest kunagi üle saab? Ma olen kohutavalt mures tema pärast. Ma ei söanda iga päev tütre käest küsidagi, kuidas olukord on.  

17 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Ma olin koroonas aasta tagasi, aga põdesin väga kergelt. Ainult lõhna ei tundnud. Nii et kogemusi jagada ei ole. Nüüd on viirusel vist teistsugused tüved ja tunnused.
Kaasa seevastu samal ajal oli täitsa läbi, aga ka tal ei olnud ei köha ega palavikku. Lihtsalt oli läbi, isegi püsti ei jaksanud tõusta. Ei söönud, ei joonud, või kui, siis mõni lonks sundimise peale. Kestis see päris kaua, nädal kindlasti. Lõpuks käis perearst kodus (meil on selline imeline tohter), pärast seda hakkas paranema.
Köha võtab muidugi väga läbi. Mingil hetkel peaks ehk kopse kontrollima? Ehk tasub helistada Perearsti Nõuandetelefonile? 1220. Või saab oma perearstiga kontakti.

konn, lendav konn ütles ...

Minu koroonakogemus:
https://lendavkonn.blogspot.com/search?q=koroona24
https://lendavkonn.blogspot.com/search?q=koroona48
https://lendavkonn.blogspot.com/2022/03/koroona72.html
https://lendavkonn.blogspot.com/search?q=koroona96

Viiendal päeval olin praktiliselt terve, kuuendal käisin jalutamas. Mingeid järelnähte pole olnud. Köha ja rögistamise korral aitas väga hästi Gelomyrtol.
Saa terveks!:)

helle ütles ...

Isiklik koroonakogemus puudub, aga sõbranna põdes küll kergelt pärast seda, kui oli 4. doosi kätte saanud. Põhiline kaebus oli ninakinnisus ja kurgukibedus. Ühel päeval ka minimaalne palavik. Istus nädal aega toas, siis hakkas jalutamas käima. Järelnähte ei olnud.
Ma olen paar korda arvanud, et nüüd on mul küll koroona, aga kiirtest pole näidanud. Kõik mu ümber on põdenud, mõned isegi 2x.
Head paranemist!

SG ütles ...

Palavikku pole, siis iseenesest ju väga hea. Ägedat põletikku ei tohiks siis ju olla.
Aga lase homme perearstil põletikunäit võtta, see näitab kohe ära, kas vajab antibiootkumi.

Ritsik ütles ...

Ma olin jaanuaris ja keskmiselt haige. Palavik oli kaks päeva, köha ka päris kõva vähemalt nädala. Magada aitas kuum kott rinnaku peal (mul on talviti kummikott kuuma veega parim sõber) ja poolistuv asend.
Perearst võiks jah põletikunäitu kontrollida (kuigi see on kõrgem niikuinii) ja hapnikunäit veres on ka oluline.

Bianka ütles ...

Tänane öö oli parem, ärkasin köha pärast ainult korra. Mu aktiivsusmonitor väitis, et olin üleval kella 2 kuni 7. Nii see kindlasti ei olnud, halvemal juhul olin ärkvel 1-1,5 tundi, sest mu jalalihased valutasid ja neid jahutasin dushi all kaks korda.

Hommikul köhisin vähe, see-eest oli kurk kibe. See meeldib mulle rohkem, sest seda saab leevendada lihtsamini, nii Neoangiini tablettidega kui ikka tee ja konjakiga. Sest viimasest on mul juba täiega kõrini, tavaliselt ma konjakit ei armasta. Nüüd aga sai mul pudel tühjaks ja pidin paluma tütrel juurde tuua. Ta tõi oma baarikapist kalli Larseni konjaki. Seda on kohe kahju raisata ravimise peale, aga mis parata. Vähemalt ma tunnen selle mahedat maitset.

Võtan esmaspäeval perearstiga ühendust. Aga ei tea, kas nad koroonahaigel lubavad proove tegema tulla. Võib-olla mitte enne, kui test negatiivne.

Bianka ütles ...

Lugesin nüüd läbi Konna koroonapäeviku ja sellest oli palju abi. Lisaks sain infot selle all olevatest teiste põdejate kommentaaridest Tundub, et mul on Konnaga üsna sarnane haiguse kulg ja seega jääb ka lootus, et nädalaga saan terveks. Köha lahtistamiseks olen kasutanud ACC Long lahustuvaid tablette, aga proovin ka Gelomyrtoli, kui keegi seda mulle apteegist toob. Gripitee Fertex on ka hea.

Olen samuti kummikoti hankimist kaalunud, aga paraku seda pole. On küll elektriline soojenduskott, proovin seda. Siiski ei riski seda magamise ajal sisse lülitatuna hoida. Mul sama, istuvas asendis köha pole, aga magada ma niimoodi ei saa.

SG ütles ...

Ma mäletan ka seda, et püsti oli hulka parem enesetunne, aga nii kui mõneks ajaks pikali jäi, hakkas jube kehva.
Ma olin kolm päeva lihtsalt üüber nõrk ja jõuetu.
Mul on ka see kuumaveekott kodus, kasutasin ka seda. Sellega oli tõesti kergem.

Epp ütles ...

Kiirtestid on bulls**t. Mul oli kahel naabrinaisel koroona, kumbki tegi kodus 3 kiirtesti, näitasid negatiivset. Arsti juures selgus, et prouad olid positiivsed.
Mina ja mu mees oleme tõenäoliselt vähemalt korra põdenud, väga kergelt, teste ei teinud. Mees vaccitud, mina mitte.
Kiiret paranemist sulle!! Ja kaaskommijate nõuanded tunduvad väga asised, selle põhjal, mida siinpool raskemalt põdenutelt kuulnud olen.

Bianka ütles ...

Na imestan seda, et mu teisipäeval tehtud PRC test oli negatiivne. Olin selle tegemise ajaks olnud koos haige elukaaslasega 3 päeva ja pidin olema nakatunud. Järgmisel päeval ilmnesid ka mul haigusnähud ja järgmise päeva kiirtest oligi positiivne. Niiet ikka tuleb lisaks testile ka enesetunnet jälgida. Kusjuures mu mehe reisikaaslane, kes kitsas kajutis tema köhaga kaks ööd koos oli, ei jäänud haigeks

TT ütles ...

Kogemust pole pakkuda. Kuus vaktsiini, null (kümmekonnast) positiivset koroonatesti, haige pole kolm aastat üldse olnud (koroonast rääkimata) ehkki kõik ümberkaudsed üks või mitu korda põdenud. Kas olen tulnukas, "superlevitaja" nagu perearst pakkus või on vaktsineerimisest kasu, ei tea.

Tervist (konjakiklaasi taga) soovides, mis muud ;)

konn, lendav konn ütles ...

Loodetavasti oled paranemise pöördumatule teele pööranud:)

Bianka ütles ...

Täna, 7.päeval julgen raporteerida, et haigus on alla andnud ja hommikuse konjakijoomise olen maha jätnud :)))

Anonüümne ütles ...

Paratsetamool,roheline tee ja kuumaveekott---asendamatud abivahendid iga külmetuse moodi haiguse puhul.Leevendavad korralikult.Ka koroona puhul.Kel kummikotti pole,siis mina olen näinud ka haiglas,et pannakse vesi n.n. ühekordsesse kindasse ja seotakse/keeratakse randme kohalt kinni.

Bianka ütles ...

Jah, olen nüüd aru saanud, et konjaki asemel võib soojaveekotiga ka bronhid kuumaks ajada. Tuleb odavam ja tervisele ka kasulikum ;)

Emmeliina ütles ...

Vabandan, sain aru ,et Sul kõik korras ja nüüd näen, et võitlesid (võitled) raske haigusega. Olgu paranemine kiire!

Bianka ütles ...

Nüüd olen juba enam-vähem terve. Väike köha veel vahel kimbutab.