teisipäev, 31. jaanuar 2023

Vaatan ja imestan

 Konkurentsiamet peaks üldiselt seisma tarbija huvide eest ja kui see keelab ära mingi kahe ettevõtte ühinemise, siis ikka selleks, et ei tekiks mingis valdkonnas monopoolset teenusepakkujat, kes hindu tõstab. Jah, teoorias on see nii, aga praktikas läheb asi tihti absurdseks.

Nagu siis, kui keelati ära Express Posti ja Omniva ühinemine. Omniva oli hädas posti kojukande kõrgete kuludega, eriti maapiirkonnas ja nii lõpetati ära esmaspäevane lehtede ilmumine. Exspress Posti osaks  olid Tallinna ja Tartu hommikused lehtekanded ja kuna vahemaad väiksemad, tundus see tulusam äri. Seda enam, et minu postkasti juures käisid nad samal päeval mõlemad, ja kui see pole raiskamine, siis mis see on. Kusjuures Omniva jätkas oma esmaspäevast ringi ka siis, kui lehti tuua polnud, see oli nimelt reklaamijagamise päev. Kui nad oleksid ühinenud, käiks päevas ainult üks postiljon.

Ja nüüd selgus, et ka Express Post töötas kahjumiga ja lõpetas lehekande, mille Omniva üle võtab. Ja Konkurentsiametil pole mingeid vastuväiteid... Ma olen kindel, et ka enne olid nad kursis sellega, et ühinemisel kulud väheneksid, ja kõigil, kaasaarvatud tarbijal, läheks elu veidi odavamaks. Aga ei, keelame lihtsalt ära ja kõik. Nüüd koondati Express Postist 450 töötajat ja see pole sugugi hea uudis. Osa neist saab tööd ilmselt Omnivas, aga teised suunduvad Töötukassasse. Või tegelikult pole neil sinna asja, kuna enamus töötas oma autoga võlaõiguslepingu alusel.

Teine asi, mis mind pead vangutama paneb, on Haigekassa ümbernimetamine Tervisekassaks. See maksab ilmselt üksjagu palju raha, ja seda ajal, kui rahapuudusel ei saa patsiendid õigeaegset abi. Minu tuttavad ütlevad, et nad pole ammu oma perearstiga kontakti saanud, ja kes e-maili ei kasuta, see ei saagi mingit võimalust. Telefonile ei vastata ja arstiaega reserveerida ei saagi. Eriarsti juurde pääsemine oli keeruline ennegi ja sinna ilma perearsti saatekirjata ei saa.

Et siis mis kasu see nimemuutus teeb? Kas haiged saavad seeläbi tervemaks, ja haigused kaovad? Et hakkame haiglaid nimetama tervisekeskusteks, haigeid tervenejateks või siis surijateks. Arstid muutuksid tervendajateks, ja siis tohiksid selles ametis töötada ka kõik seni tervendajate nime all tegutsenud alternatiivmeditsiini viljelejad.Kas selle "suurepärase" idee eest saidki Haigekassa juhatuse liikmed üle 20000 euro tulemustasu hea töö eest?

2 kommentaari:

Emmeliina ütles ...

Kui see nn. Tervisekassa asi poleks nii kurb, siis on sinu huumorimeel omal kohal: tervenejad ja surijad ning tervendajad.

Anonüümne ütles ...

Naljas võib tõde peituda.
Tervisekassas on kergem kantida raha toitumisnõustajatele ja üldse igasugustele, kes nime poolest tervisega tegelevad.
Haigekassa raha selleks kulutada oleks praegu kuidagi ebamugav.
Üldiselt eelistavad ametnikud tegelda jõukohaste ja huvitavate asjadega. Mitte sellega, milleks asutus loodi, aga mis igapäevaselt igav on.
Sellest ka nimemuutused