neljapäev, 4. mai 2023

Naudi protsessi, mitte tulemust

 No muidugi ma tean seda soovitust, ainult et mina olen kogu elu olnud tulemusele orienteeritud inimene. Aga on aeg ümber õppida-

Mul on üks sõbranna, kes viimastel aastatel on hakanud maalima. No mis võiks veel kaht vana sõpra ühendada rohkem, kui ühine huvi maalimise vastu. Paraku see pigem lahutab meid. Sest kuigi ma loen FB-st tema järjekordse näituse kohta, ei lähe ma sinna neid pilte vaatama. Sest "see pole see". Ta on emotsionaalne inimene ja teeb oma pilte nii, nagu talle hetkel tuju on. Aga... ta võiks palju paremini. Sest tal on loomingulist põlemist, aga puuduvad igasugused teadmised klassikalisest värviõpetusest, valguse-varju ja vormi olulisusest. Ja ta praegune maaliõpoetaja laseb tal maalida nii, nagu ta ise paremaks peab ega jaga talle mingeid vajalikke algteadmisi.

Ega polegi küsimust, igaüks leiab oma. Kas mulle tema pildid meeldivad, polegi oluline.  Aga kui ma üle pika aja sõbrannale helistasin, siis tuli ka tema maalidest juttu. Ja ma soovitasin tal mõne teise õpetaja käe all proovida, et saada erinevaid kogenmusi.

Aga mis ma ise tema käest õppisin, oli see, et oluline on protsessi ehk maalimise nautimine, mitte tulemus. Ja siis ma otsustasingi kah seda lähenemist proovida.

Ma pole vist enam-vähem aasta aega maalinud, sest... see tahab aega, süvenemist, ja soovi seda teha. Mida mul viimasel ajal pole olnud. Aga kuidagi ikkagi mõjutas jutuajamine sõbrannaga mind piisavalt, et panna värvid paletile välja ja proovida lõpetada üht eelmisel aastal alustatud pilti. Nägin tükk aega vaeva, aga... asja sest ei saanud. Mul puudus lõplik visioon, kuidas seda pilti lõpetada.

Nüüd sai sest katsetusest mööda umbes nädal . Värvid paletil hakkasid kuivama, siis otsustasin kokkuhoidliku inimesena nad mingile lõuendile "ära plötserdada". Ja lõpetamata pilte on mul umbes kümne ringis

Valk langes pildile, mida ma alustasin enne lahkuminekut, umbes 7 aastat tagasi. Tol ajal oli selle nimi "Roosa mull". Kuna meie elu "roosa mull" läks pauguga lõhki, siis tahtsin nüüd just selle pildi lõpetada. Kusjuures ma ikkagi ei mõelnud süstemaatiliselt kompa peale, vaid hakkasin lihtsalt "plötserdama". Sain oma tühjast päevast paar tundi sisukalt täidetud, ja pilt pole küll hea, aga protsess oli täiesti nauditav.


Kusjuures, nagu sõbrannna piltide puhulgi, võiks arutleda erinevate tõlgenduste või pildiallkirjade üle. Kas "Välk lõi sisse", "Kaks südant","Kas on lootust meil veel?" või "Sild üle vaevavete".Igasugused muud tõlgendused on samuti  oodatud.

Mina ausalt öeldes, kasutasin lihtsalt paletil olevad värvijäägid ära.


7 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Protsessi nautimine, jaa! Ma teen mitut sorti käsitöid ja kunste ainult sellepärast, et mulle meeldib neid TEHA. Mis siis, et asja valmimine venib ja/või endal pole nagu päris vaja, tuleb pereliikmetele sokutada. 😀 asja kõrge kunstiväärtus ei huvita mind selle juures absoluutselt, enne ikka materjali d, tööriistad, mingi uue töövõtte õppimine.

mustkaaren ütles ...

P.s. kuna Su pilt väga rõõmsavärviline, siis ma nimetaks seda "Syda, suvi ja välk" 😀

Bianka ütles ...

Mul on mõnikord (pigem sageli) raskusi protsessi nautimisega, kui tulemus ei rahulda, aga ma õpin.
See pildiallkiri sobib kenasti. Mõtlesin, et oleks kuhugi ka päikese pidanud tegema, aga las ta jääb nagu on.

Emmeliina ütles ...

Kas tõesti juba 7 aastat! Mulle pilt meeldib. Mis päikesesse puutub, siis mul klassis poiss, kes igasse pildi nurka tahab päikese joonistada :)

Ritsik ütles ...

Roosa mull on hea pealkiri. Mõnusad värvid ka.

tegelinski ütles ...

Millal näitusele võib tulla?
Mu mõte pilti vaadates on, et killud toovad õnne...

Bianka ütles ...

Väga hea pildiallkiri! Näituse jaoks pilte napib ja uusi ei tule eriti juurde.