esmaspäev, 6. märts 2023

Palju õnne, Eestimaa!

 Valimised on  lõppenud ja rahvas oma sõna öelnud. Paljugi, mis gallupid ennustasid, väga hea meel on näha, et mõistuse hääl võitis. Palju õnne meile kõigile! Suurepärane oli ka osalusprotsent ja kõige rohkem on mul hea meel Kaja Kallase mäekõrguse võidu üle. Ta on selle auga välja teeninud ja tore, et tema tööd vääriliselt on hinnatud. Kõigi aegade suurim häältesaak, 31816 häält, mis ületas Edgar Savisaare parimate päevade tulemuse (üle 25000 hääle) suurelt. Mul endal oli samuti au anda oma hääl nii erakonnale kui lemmikpoliitikule. Varem olen ikka pidanud valima vaid erakonna järgi, aga seekord kandideeris Kaja Kallas meie ringkonnas ja polnud mingit küsimust, keda valida.

Valimise teiseks võitjaks võib lugeda erakonda Eesti200. Eelmistel valimistel hääletasin nende poolt, aga siis olid nad veel liiga uued ega saanud Riigikogusse. Mul oligi mure, et kuna nad on üsna sarnase liberaalse maailmavaatega kui Reformierakond, siis tulevad nende hääled oravapartei arvelt. Aga ei, kaotajad olid teised. Sotsid jäid enam-vähem samasse kategooriasse, kui eelmistel valimistel, aga EKRE,Isamaa ja Keskerakond said palju vähem hääli. Arvan, et põhjus on selles, missugune oli nende esimene vailitsemisaeg. Kui piinlik oli meil kõigil EKRE labaseid väljaütlemisi taluda. Kui Keskerakond  koos Reformierakonnaga uue koalitsiooni moodustas, siis paraku KE pigem saboteeris ühist valitsust, kui tegi ausat koostööd. Nii lõppes ka see kooslus, ja Reformierakonna uus liit SDE ja Isamaaga päästis mõlema partneri langeva toetuse.

Reformierakonnal on küll nüüd mitmeid erinevaid võimalusi valitsuskoalitsiooni moodustamiseks, aga igal variandil on oma head ja vead. Ma ise arvan, et kõige parem kombinatsioon oleks REF, Eesti 200+ Isamaa. Miks mitte kolmandaks valida sotsid, arvan sellepärast, et need EKREIKE 3 solvunud poisikest opositsioonis võiksid hakata liiga innukalt koostööd tegema, et valitsuse tegemisi segada. Aga kui üks neist võetakse valitsema, siis ehk on lihtsam. Ja kuigi sotside hulgas on palju toredaid persoone, aga nende liider on kuidagi liiga eneseimetleja. Mitte et mulle Seeder meeldiks, aga vähemalt on räägitud, et ta on sõnapidaja mees. Kui koalitsioon on kokkuleppe sõlminud, siis Isamaa hääled on seal taga 100%. Ja et siis ei pea konservatiivset  joont enam reform ise hakkama ajama, kui partnerid liiga lennukaks lähevad. Ja EKRE ei saa oma isamaa päästmist nii usutavalt promoda.

Aga ma usaldan täiesti Kaja Kallase valikuid. Ta on ennast praeguseks kogenud poliitikuna tõestanud ja teeb parima valiku võimalikest.


2 kommentaari:

TT ütles ...

Paistab, et praeguse seisuga läbirääkimised E200 ja sotsidega, isamaa olla kooseluseaduse tõttu kõrvale jäetud. Mu arust tegu mingi viiendajärgulise teemaga, milles võinuks valitsuse tasakaalu mõttes Isamaale vastu tulla.

Bianka ütles ...

Seda küll, aga ilmselt pole asi selles seaduses, vaid isikute omavahelistes suhetes. Nagu Kaja ütles, ootasin, et Seeder helistaks ja õnnitleks, aga ta ei teinud seda. Helistasin siis ise.

Eks Seeder tegeles eelmise koosvalitsemise ajal väljapressimisega, sest teadis, et Reformil ilma temata pole valikut. Nüüd on.