pühapäev, 18. detsember 2022

Hoiatused

Tegelikult ma pole prepparite klannist ega arva, et kõigeks peaks valmis olema. Lühiajaliste voolu- ja gaasikatkestuse jaoks on mul siiski ajutised abinõud olemas. Mul on gaasipliit, mis käib ballooniga ja millega saab sooja toitu teha. Kui katkestus kestab kauem, ja mu kodu hakkab maha jahtuma, siis panen käima induktsioonsoojendi, mis töötab samuti gaasiballooniga.

Selline väike kaminalaadne asi. Eks meil selle katsetamisega olid mõningad keerulised momendi, aga phm. peaks asi töötama.

Nonii, et ma peaks olema keerulisteks ilmaoludeks ja elektrikatkestusteks valmis. Ja ometi kolmapäeval, 2 päeva pärast Birgitit, sain ikka ehmatuse või hoiatuse osaliseks.

Otsustasin minna dushi alla umbes kell 2o. Sain enda kenasti pestud ja loputatud, kui elekter korra nagu vilgatas, Esialgu arvasin, et mulle ainult tundus. Hakkasin just vannist välja astuma ja loputasin käsna ja põhja libisemiskindkat matti. Just siis lakkas veevool. Võtsin naabriga ühendust, et kas teil on vesi alles. Neil 1.korrusel veel tuli kraanist vett, aga voog hakkas ka nõrgenema. Mis lahti, kui kauaks vesi ära jääb?

Tegelikult oli vesi ära umbes 15 minutit ja selle aja jooksul sain kohaliku küla FB grupist infot. Et veekatkestus on laiem kui ainult meie tänaval ja selle põhjustas voolukõikumine, mis pani veejaama pumbad seisma. Lõpp hea, kõik hea. Aga selgeks sai, et me oleme väga kergelt haavatavad. Hakka või dushi all hoidma ämbritäit vett, et kui see peaks korduma, saab enda seebist puhtaks loputada.

Teine hoiatus tuli hoopis unenäost. Olin kusagil avalikul üritusel ja unustasin oma käekoti avatuna kuhugi lauale. Kui selle puudumist märkasin, läksin sinna tagasi, ja avastasin, et kotist on kadunud nii rahakott, telefon kui autovõtmed. Raha pole, kellelegi helistada ei saa ja autot kasutada samuti mitte, Kuidas ma koju saan, kuidas panen kinni pangakaardid? Mu sõbranna oli koos minuga, aga oli kuidagi pahur ega tahtnud anda oma mobiili mulle helistamiseks. Kui ta siiski selle andis, aga sain aru, et mul pole meeles ühtegi teist telefoninumbrit peale enda oma. Lõpuks meenus mulle eks-abikaasa number, sest seda on firma dokumentides korduvalt kasutatud. Aga eks-abikaas ei olnud nõus mulle appi tulema, ainult pahandas, kuidas ma nii hooletu võin olla. Hakkasin ahastavalt nutma ja selle nutu peale ärkasingi.

Mul kulus ikka tükk aega rahunemiseks ja endale selgeks tegemiseks, et see oli vaid uni. Kindluse mõttes käisin alumisel korrusel ja veendusin, et mu rahakott ja telefon on alles.

Järgmisel päeval kirjutasin välja oma lähimate inimeste telefoninumbrid ja hakkasin neid pähe õppima. Kaks on juba une pealt selged ja järgmised kaks jäävad ka varsti meelde. Krt. ma pole veel dementne ja elementaarsed kontaktid peavad olema peas, mitte telefonis, mis võib ära kaduda. 

Kuidas teil, mitu numbrit paugust tuleb, kui telefon kadunud?

3 kommentaari:

TT ütles ...

Nutifon on üle võtnud aju mälu funktsioonid. Vanasti olid enamus telefoninumbreid peas, nüüd mõned üksikud. Samas on telefone mitu ja kui üks peaks kaduma, on kõik vajalik teises olemas pluss pilves. Lihtsalt kibekähku tõepoolest reageerida ei saa.

Elektri kadumine lühiajaliselt on ebamugavus, pikaajaliselt tsivilisatsiooni ohustav. Praktiliselt kogu tehnoloogia kasutab elektrit juhtimise ja signaalitöötluse juures, suur osa ka jõuallikana. Lihtne näide: bensujaamade pumbad elektrilised, bensuautoga sõidad kuniks paagis kütust.

kristallkuul ütles ...

Elukaaslase number on õnneks peas ja ema telefoninumbrit ka tean peast. Isa oma ka, aga temaga ma ei suhtle ja tema number on seetõttu ebavajalik.

Kindlam tunne on küll, kui olulised numbrid on peas :)

Aga maailmalõpuks ja elektrikatkestusteks olen küll kehvemini valmistunud kui sina. Meil on nii väike kodu, et pole lihtsalt ruumi igasuguseks kolaks. Isegi veekanistrit vms pole kuhugi panna. Ühiskeldrisse saaks mingi maailmalõpu nurgakese teha, aga veel ei ole sellist hoiatust ära käinud. Äkki saab ikka ilma...

Bianka ütles ...

Bensiini on mul panipaigas 20 l. kanistris ja auto paagi hoian ka täis. Peabki mninema tankima erakordselt madalate hindadega, 17 euro kandis. Kahju, et minu ettevaatlikkusele rohkem kui 20 liitrit ei mahu.

Gaasiseadmete soetamisele aitas mul kaasa gaasigrilliga kaasaskäiv balloon, mida nagunii talvel ei kasutata. Selleks, et veel ühele teistmoodi Click-on ühendusega balloonile ruumi teha, viskasin panipaigast välja hunnuku lillepotte, mida na ilmselt enam ei kasuta.

Kortermajas poleks selline valmistumine tõesti mõistlik. On alati võimalusi, varjuda sõprade juures või lausa välismaal :)